IMATE MESO PREDOLGO V HLADILNIKU?

Mlajše generacije se zagotovo ne spomnijo več, kako je bilo včasih, ko se je meso znašlo na mizi le ob nedeljah in praznikih, ko so koline bile takorekoč dosegljive samo pozimi. Zdaj meso lahko kupujemo kadar koli, lahko ga hranimo v hladilniku, uporabimo kadar hočemo, le navodila je treba upoštevati, da se nam ne bo pokvarilo.

 

Z mlekom je dandanašnji ravno tako bistveno lažje, saj s pravilno predelavo lahko zdrži tudi mesece dolgo. Marsikdo pa vseeno prisega na svežega. Mlečnih izdelkov pa je toliko, da skoraj ne sledimo več različnim ponudnikom in različnim receptom. Osnovna pravila pa še vedno veljajo.  

Shranjevanje živil in dejanski rok trajanja

Sveže meso, zavito v prozorno folijo, bo v hladilniku obstalo približno dva dneva (govedina pri 0°C do 1°C, svinjina pri -2°C do -1°C in perutnina pri -1°C do 1°C). Nato ga je treba dobro prepeči.

Mesni narezki bodo v originalno zaprti embalaži dobri še dva do tri dni po preteku datuma uporabe. Če pa ste embalažo že načeli, bodite previdni. Pokvarjeno živilo boste zavohali (sprememba vonja) in opazili (zelenkasta plast plesni ali sumljiva lepljiva snov na površju mesa).

Suhe salame in klobase, ki jim je potekel rok, so lahko uporabne še nekaj tednov. Hranimo jih na temperaturi: obarjene klobase 1°C do 3°C, prekajeno meso 1°C do 5°C, salame in šunke 1°C do 5°C. Izogibajte se takih, ki imajo zeleno plesen. Če se na njih naredi bela plesen, niso škodljive, le obrišite jo, salame olupite in jejte. Če bo salama ali suha klobasa pokvarjena, bo imela neprijeten vonj in okus.

Pravilno hranjena jajca naj bi zdržala v hladilniku 3-5 tednov.

Mlečni izdelki imajo največkrat napisan rok uporabe z rezervo. Četudi je ta potekel in če lonček ni napihnjen, je izdelek še vedno uporaben. Mlečne izdelke, ki so čez rok in niso kisli, plesnivi ali v napihnjeni embalaži, lahko uporabite za peko. Mleka, mlečnih izdelkov in hrane z dodatkom majoneze nikoli ne pustite na sobni temperaturi.

Skuta bo na temperaturi 1°C v hladilniku zdržala približno še 10-14 dni po tem, ko ji je potekel rok uporabe. Mleko hranimo na predpisani temperature (0°C do 2°C), tako bo le-to ostalo varno, hranljivo in dobro še približno teden po tem, ko je rok že potekel. Varno za pitje pa bo verjetno še dalj časa po tem. Jogurt bo po preteklem roku trajanja užiten še 7-10 dni.

Sir je v neodprti embalaži uporaben pri temperaturi 1°C do 4°C še vsaj dva tedna (mehki sir) po preteku datuma uporabnosti, trdi sir (npr. parmezan) pa celo še vse leto. Če ste embalažo že odprli, mehki sir porabite v nekaj dneh, trdi sir pa bo dober še nekaj mesecev. Na siru se sicer hitro pojavi plesen. Raje ne tvegajte, če ne prepoznate škodljivih plesni, in sir vrzite stran.

Nekateri nutricionisti pravijo, da polnomastni mlečni izdelki niso tako dobri, drugi se s tem pač ne strinjajo, zato je od nas in od našega življenjskega sloga odvisno, po kakšnem mleku bomo segali. Tudi mesa je v obilju in čeprav smo nedolgo nazaj verjeli, da ga je treba uživati prav vsak dan, novejše raziskave ponujajo drugačne nasvete, predvsem glede količine in vrste mesa, ki ga zaužijemo. Vendar pa je navsezadnje pomembno le dvoje, da bomo živil nakupili toliko, kolikor jih bomo dejansko pojedli in da jih bomo shranjevali pravilno. Če bomo zaužili  pokvarjeno živilo in potem zboleli, nam vsa navodila za zdravo življenje, ne bodo prav nič pomagala. 

 

Vir fotografije: Canva

pripravila: Kaly Kolonič

Mednarodno certificirana

svetovalka za prehrano z

diplomo iz Energetske medicine