TRIKI, KAKO BOSTE ZAVRGLI MANJ HRANE

Ali je res tako težko kupovati s pametjo in zavreči manj hrane?

Če boste upoštevali nekaj nasvetov, na katere morda še pomislili niste ali pa boste svojim pametnim odločitvam dodali še kakšno novo uporabno navado, boste zagotovo zmanjšali količino hrane, ki jo boste morali zavreči, privarčevali boste denar brez truda in odpovedovanja pa še okolje boste varovali.

1. Načrtujte kaj boste kupili in planirajte si tedenske jedilnike. Preverite, katere sestavine imate že doma, za tiste, ki vam manjkajo pa si naredite nakupovalni seznam in potem zares kupite samo tisto, kar je na seznamu. Če je mogoče, kupujte nepakirano sadje in zelenjavo, saj lahko kupite natančno toliko kot potrebujete.

2. Imejte v mislih svoj proračun, saj metanje hrane proč, pomeni tudi metanje proč za to hrano porabljenega denarja.

3. Preverjajte rok uporabnosti živil, kajti če ga ne nameravate hitro pojesti, potem poglejte, da bo rok trajanja »Porabiti do« čim daljši. Če imate možnost, kupujte sveža živila, saj so bolj hranljiva, oziroma kupujte takrat, ko veste, da jih boste porabili. Bodite pozorni na 2 različni navedbi rokov trajanja na živilu: »porabiti do« pomeni, da je hrana  varna za uživanje samo do navedenega datuma (npr. meso ali ribe), »uporabno najmanj do«, pa pomeni, da do tega datuma živilo ohrani pričakovano kakovost. Taka hrana je še vedno varna za uživanje tudi po preteku tega datuma, kljub temu, da njena kakovost pada (svežina, okus, tekstura,…). Hrana, ki je tik pred iztekom roka trajanja in je označena z »uporabno najmanj do« se v trgovinah prodaja na posebnih policah s popustom.

4. Sadje in zelenjava nepravilnih oblik ali nekoliko popraskana/poškodovana, je še vedno enako užitna in okusna. Poleg tega sadje in zelenjavo nižjega kakovostnega razreda lahko predelamo v sok ali marmelado ali pa ju vložimo. Taka živila lahko pri kmetu kupimo ceneje, obenem pa še  preprečimo, da bi romala med odpadke. 

5. Shranjujte živila v skladu z navodili na njihovi embalaži. Pozanimajte se, kako se hrana pravilno shranjuje, da ostane dlje časa sveža oziroma v dobrem stanju.

6. Ohranjajte hladilnik v dobri kondiciji zato v njem preverjajte tesnila in temperaturo. Da bo hrana najdlje ohranila svojo svežino, jo je treba hraniti na temperaturi  od 1 do 5 stopinj Celzija.

7. Prestavljajte živila vsakokrat, ko kupite nova.  Hrano, ki je že na vaših policah v omarah ali v hladilniku, postavite v ospredje, na novo kupljena živila pa zložite v ozadje. Če se boste tega dosledno držali, se vam nobeno živilo ne bo valjalo v kakšnem kotu in ne bo mu pretekel rok uporabe samo zato, ker ste ga spregledali.

8. Servirajte manjše količine hrane, če bo komu premalo, si bo lahko še kaj vzel.

 

9. Uporabite vse tisto, kar vam po kosilu ostane v posodi za naslednji večji obrok ali zamrznite. Sadje, ki je že preveč zrelo uporabite za smoothije ali sadno pito, zelenjavo, ki začenja veneti, pa za zelenjavne juhe. Pobrskajte za recepti, tudi star kruh se da koristno uporabiti za kruhove cmoke, ipd.

10. Zamrznite živila, tudi kruh. Če ga pojeste bolj malo, ga narežite na rezine in zamrznite, potem pa ga toliko, kolikor ga potrebujete za en obrok ali en dan iz zamrzovalnika vzemite le nekaj ur pred uporabo. Tudi drugih jedi lahko naenkrat skuhate več, jih nato zamrznete, da vam bodo prišle prav takrat, ko vam bo za kuhanje zmanjkalo časa.

11. Premišljeno naročajte hrano v restavracijah, naročajte samo tako velike obroke, kot jih lahko pojeste. Za otroke naročite otroško porcijo. Če vam hrana vseeno ostane na krožniku, prosite natakarja, naj vam jo zavije, da jo boste odnesli domov in kasneje pojedli.

12. Reciklirajte organske odpadke. Nekaj hrane vam bo neizogibno šlo med odpadke. Čeprav nimate vrta, lahko poskrbite za recikliranje organskih odpadkov, če jih zavržete v kanto za biološke odpadke, na vrtu pa jih seveda odlagajte na kompostni kup,  saj je kompost dragoceno gnojilo za vrtnine in sobne rastline. 

Kaly Kolonič

Mednarodno certificirana

svetovalka za prehrano z

diplomo iz Energetske medicine

 

Vir fotografije: Canva