Video o katerem govori cela Slovenija

Rak na modih je najpogostejše rakavo obolenje med mladimi moškimi. Obolelost v zadnjih letih močno narašča, ozdravljivost pa je skoraj 90-odstotna. Ključ do uspešnega zdravljenja je v zgodnjem odkrivanju bolezni. Slovenski model in blogerka Anja Jenko je svoj stas in glas namenila ozaveščanju moških o pomembnosti samopregledovanja. Za onkološko društvo OnkoMan je posnela drzen video z navodili za samopregledovanje mod. 

Rak na modih je najpogostejši pri moški starih med 24 in 40 let. Moč ga je hitro in enostavno premagati, če je odkrit dovolj zgodaj. “V prvem stadiju je bolezen ozdravljiva v skoraj 90-odstotkih. Pri višjih stadijih pa bistveno redkeje, v približno 50-odstotkih. Poleg bistveno višje stopnje ozdravljivosti z zgodnjim odkrivanjem lahko preprečimo tudi možnost neplodnosti,” je povedal Gregor Pirc, predsednik onkološkega društva za moške OnkoMan. Poslanstvo društva je, da osvešča moške o zdravju in preventivi raka, ter nudi pomoč tako obolelim moškim kot njihovim bližnjim, ko se soočijo s težko boleznijo.   

Video za samopregledovanje mod malo drugače

Za onkološko društvo OnkoMan je video z navodili za samopregledovanje mod posnela Anja Jenko. “Anjo smo povabili k sodelovanju, ker smo vedeli, da bo video prejel vsaj toliko pozornosti, da bo nekomu lahko rešil življenje ali pa mu omogočil potomstvo,” je pojasnil Drago Mlakar, kreativni direktor iz Pristopa. Drzen pristop, ki ga je kreativni direktor zasnoval za ozaveščanje mladih moških, je prinesel številne odzive na družbenih omrežjih.

“Nisem posnela intimnih trenutkov iz domače spalnice, kot so mnogi predvidevali. Sem pa z veseljem v video za samopregledovanje vnesla nekaj dodatne spodbude za moške, da si bodo video res pogledali od začetka do konca ter poskrbeli za svoje zdravje,” je povedala Anja Jenko. Namen videja je, da spodbudi Slovence k vsakomesečnem pregledovanju in opozori na prve simptome raka na modih.

Prvi simptomi, ki opozarjajo na raka na modih

Simptomi so lahko prepoznavni in jih moški zlahka odkrijejo, če se redno pregledujejo:

*Modo se lahko poveča ali močno zmanjša;

*Modo je trdo ter grčasto na otip;

*Moški občuti povečano težo in nelagodje v modih;

*V modih se lahko pojavi vnetje, ki ga ni mogoče pozdraviti z antibiotiki;

*Lahko se povečajo in začnejo boleti prsne žleze in povečajo bezgavke v levi nadključnični jami.

Več informacij o simptomih, nasvetih in kontaktih za pomoč na spletni strani društva OnkoMan.