Kaj imajo skupnega Rebeka, Kaly in Ivjana?

KAJ IMAJO SKUPNEGA REBEKA DREMELJ, KALY KOLONIČ IN IVJANA BANIČ?

Pevka in voditeljica Rebeka Dremelj, voditeljica in piarovka Kaly Kolonič in moderatorka Ivjana Banič veljajo za odločne in vsestranske poslovne ženske, delovne, pozitivne in nasmejane osebe, ki jim je skupno tudi to, da zdravje svojih otrok postavljajo na prvo mesto. Že v času nosečnosti so se odločile, da svojim še nerojenim otrokom nudijo resnično najboljše in da shranijo njihove matične celice. O matičnih celicah se zadnja leta veliko govori, predvsem pa gre na tem področju za izjemna revolucionarna odkritja zdravljenja ter preboje, ki bodo v bodoče še večja.

Matične celice so osnovni gradniki našega telesa. Imajo sposobnost samoobnovitve, lahko se množijo in razvijejo v druge vrste celic. So nujne za naravno rast telesa in obnovo tkiv skozi vse naše življenje. Lahko se razvijejo v krvne ali srčne celice, celice kosti, kože, mišic, možganov in v vse vrste tkiva, iz katerega je naše telo. Vsakodnevna medicinska odkritja širijo uporabo matičnih celic za regenerativna zdravljenja preko trenutnih možnosti uporabe. Matične celice lahko kmalu postanejo temelj za zdravljenje bolezni kot so Parkinsonova bolezen, diabetes, odpoved srca, cerebralna paraliza, srčne bolezni in za vrsto drugih kroničnih tegob. To je eden glavnih razlogov, da se vse več staršev odloča za shranjevanje matičnih celic njihovih otrok. Tudi vse tri znane slovenske voditeljice.

Rebeka Dremelj, pevka, voditeljica:

Sama močno verjamem, da bom s hrambo matičnih celic otroku odprla pot do danes še neodkritih možnosti zdravljenja, zato tudi pomislila ne bi, da ne bi dala shranit matične celice tudi za Sijo. Srcno si zelim, da jih nikoli ne bom potrebovala, če pa jih bom, pa mi takrat zagotovo ne bo zal nobenega eura. Kolegica je dobro preračunala, da hramba pride zgolj 8 eur na mesec. In mislim, da je to nekaj, kar si enostavno večina nas lahko privošči. Future health je prava izbira. !

Kaly Kolonič, voditeljica in lastnica PR Agencije Ekskluzivno:

Včasih so ljudje razmišljali ali bi shranili matične celice za svojega otroka ali ne. Danes razmišljamo drugače. Vemo, da je pametno, da shranimo matične celice, odločamo se le za banko, v kateri jih bomo shranili. Seveda si vsi želimo, da jih ne bi nikoli potrebovali, ampak ne želimo pa se tudi 'tolči po glavi', če pride do zdravstvene situacije, zakaj jih nismo shranili, saj bi s tem lahko rešili življenje otroku ali celo sebi, če so njihove matične celice kompatibilne z našimi. Ker vedno stavim na kakovost, je bil Future Health moja takojšnja in najboljša izbira. Matične celice lahko kmalu postanejo temelj za zdravljenje bolezni kot so Parkinsonova bolezen, diabetes, odpoved srca, cerebralna paraliza, srčne bolezni in za vrsto drugih kroničnih tegob in oblik rakavih obolenj, v bodoče pa bomo z njimi lahko zdravili tudi multiplo sklerozo, alzheimerjevo bolezen, aids, cirozo jeter, kronovno bolezen in številne druge. Vsekakor lahko govorimo o revolucionarnem napredku v medicini v prihodnosti na področju človeških celic. Zato je bila zame odločitev izjemno lahka …

Ivjana Banič, radijska voditeljica

Sem danes dobila vprašanje, zakaj sva dala shranit matične celice pri Future Health Slovenija. Sva preračunala, da naju njeno zdravje naslednjih 25 let stane točno 8 evrov na mesec. 8 evrov. Kar ni niti za dva konkretna pira v Ljubljani. Temu se pa lahko odpovem in hkrati upam, da matičnih celic ne bo Vila nikoli rabila (trkam ob svojo trdo leseno glavo).

Kako pa celoten postopek sploh izgleda?

Gre za postopek shranitve popkovnične krvi in matičnih celic tkiva novorojenčka za morebitno zdravljenje krvnih bolezni, kot je npr. levkemija. S tem svojemu otroku omogočite in odprete pod do številnih, danes še neodkritih možnostih zdravljenja. Vzorec matičnih celic navadno shranijo takoj ob rojstvu, sam postopek pa se opravi v treh, povsem enostavnih korakih:

In brez skrbi. Novorojenčka na noben način ne boste poškodovali. Popokovina se, kot običajno, prepreže, popokovnično kri ali vzorec popkovničnega tkiva pa odvzame sestra, zdravnik ali babica. Postopek je za otročka povsem neboleč, neinvaziven in brez kakršnegakoli tveganja. Traja manj kot 10 minut.

Odvzeme popkovnične krvi opravljajo v vseh slovenskih porodnišnicah, porodno osebje je usposobljeno za opravljanje odvzemov, predhodna najava pri porodničarju ali babici, ki porod vodi, pa ni potrebna. Odvzeme opravljajo ne glede na to, ali je kri namenjena za zasebno shranjevanje ali darovanje v javno banko. Ni se še zgodilo, da bi osebje v porodni sobi zavrnilo odvzem popkovnične krvi za zasebno shranjevanje. Osebje sicer lahko zavrne odvzem v primeru, če to predstavlja nevarnost za mamico ali novorojenčka, kar je opredeljeno tudi v izjavi o poučenosti, ki je del pogodbe o shranjevanju popkovnične krvi, ki jo starši sklenejo s ponudnikom zasebnega shranjevanja.