Kako se izogniti nosečniški pozabljivosti?

Kmalu po pozitivnem nosečniškem testu, nas preplavijo raznorazna čustva in občutki, ki jih do takrat nismo poznale. Presenetijo nas lahko tudi različni simptomi. Vsaka nosečnost je drugačna, a nekaj simptomov je takšnih, ki se pojavijo skoraj vedno (in to ponavadi ob skrajno neprimernem času, haha). Eden smešnih, a kljub temu zelo neprijetnih nosečniških simptomov, je nosečniška pozabljivost. Če se s tem pojavom srečuješ prvič, ti bo zagotovo koristil današnji članek o tem, kako zadevo omiliti in uspešno preživeti obdobje nosečnosti in po porodu, brez da bi pozabila kupiti plenice ali se naročiti na pregled pri ginekologu.

Nosečnice imamo že tako ali tako polno glavo vseh informacij iz okolja, zato v bistvu sploh ni težko pozabiti na kakšen pregled pri zdravniku, na to, kje si dopustovala lansko leto, s kom si zmenjena v četrtek in po kaj si se odpravila v trgovino. Dobro je, če se že na začetku uspeš nekoliko odmakniti od prevelike količine informacij in si omisliš dnevnik za nosečnice, ki ti bo pomagal pri načrtovanju vsakodnevnih opravkov, pri načrtovanju opravil v povezavi s prihodom novorojenčka in ti bo omogočil, da vanj zapišeš pomembne trenutke, prilepiš fotografije ter si kakšno malenkost zabeležiš tudi v beležko. Če boš izbrala Nosečkin dnevnik, ki ga je, na podlagi svojih izkušenj, ustvarila mamica treh otrok, boš v njem našla tudi nekaj uporabnih nasvetov, seznamov, predalček za materinsko knjižico in informacij v povezavi s potekom tvoje nosečnosti. Zaradi priročnega A5 formata ga boš lahko imela vedno s seboj. Tako boš na enem mestu zbrala vse svoje spomine na nosečnost in si z njim pomagala pri pozabljivosti. Da bi se izognila nosečniški pozabljivosti, je dobro, da upoštevaš tudi nekaj naslednjih nasvetov:

  • Enkrat na teden si vzemi nekaj časa za to, da premisliš o prihajajočih obveznostih, opravkih in načrtih za prihajajoči teden in si jih zabeleži v rokovnik v Nosečkinem dnevniku. Hkrati lahko vanj pokukaš za informacijo o tem, kaj se v tem tednu dogaja s tvojim telesom in kdaj bo čas za naslednji zdravniški pregled. Dobra organizacija ti je lahko v veliko pomoč;
  • Ob jutrih si vzemi nekaj trenutkov zase in za zdrav zajtrk. To ti bo zbistrilo misli in poskrbelo za to, da se boš bolje počutila in lažje funkcionirala. Za spomin je še posebej dobro jagodičevje, ki ga enostavno vključiš v svojo prehrano.
  • Večkrat čez dan si vzemi nekaj časa, da zadihaš in se umakneš od okolice. To je obdobje, ko je bolj kot kadarkoli pomembno to, da se znaš sprostiti. Že samo kratek sprehod na svežem zraku (kisik!) in nekaj minut tišine ti lahko pomagata pri sprostitvi in pri tem, da tvoji možgani dobijo dovolj kisika;
  • Nauči se pravilno dihati in uporabljaj dihalne sprostitvene vaje;
  • Ne pozabi na dovolj popite tekočine;
  • Kadar se spomniš česa pomembnega ali dobiš dobro idejo, si le to takoj zapiši v beležko v dnevniku. Na koncu dnevnika imaš tudi nekaj prostora za zapiske, kamor lahko zapišeš stvari, ki si jih izvedela v šoli za starše ipd. Ker imaš dnevnik vedno s seboj, boš tako najlažje preprečila, da bi pozabila kaj pomembnega in/ali koristnega;
  • Ne pozabi se nasmejati, če se ti zgodi kaj nerodnega in simpatičnega in si tudi to zabeleži. Ne pozabi, to se dogaja vsem nosečnicam.

Nosečnost je lepo in zanimivo obdobje in je nujno potrebno za to, da se iz ženske rodi mama. Zakaj si ga ne bi olajšale, če si ga lahko in uživale v vsakem trenutku priprav na novo življenjsko vlogo. Nosečkin dnevnik je kot prvi dnevnik za nosečnice izšel eno leto in pol nazaj in do zdaj pridobil širok krog zadovoljnih uporabnic, ki so ga devet mesecev nosile s seboj, zdaj pa ga hranijo na polici, kot večen spomin. Veste, spomin po porodu je včasih še slabši, kot med nosečnostjo in zapisana beseda vam bo ostala za zmeraj.

Avtorica: Nina Držaj, več na www.zljubeznijomama.com

foto: NLP studio