Položaji, ki vam bodo olajšali dojenje

Samo zato, ker je dojenje naravno, še ne pomeni, da bodo vse mamice dojenje avtomatično obvladale. Včasih je potrebno veliko časa, vaje, preizkušenj in napak, da najdemo najboljši način dojenja. Za dober začetek, stisnite dojenčka k sebi v prvi uri po rojstvu – koža na kožo. Vseeno je, ali ste rodili vaginalno ali s carskim rezom – dotik kože na kožo stimulira hormon, ki proizvaja mleko (prolaktin). Poleg tega bosta vaša vonj in toplina dojenčka še bolj vzpodbudila k dojenju.

Zdrav novorojenček bo imel najmočnejši nagon za dojenje približno 20 ali 30 minut po rojstvu, zato bo najbolje, da bo novorojenček zraven vas, pripravljen na mlezivo (kolostrum – mleko, ki ga ženska proizvaja le nekaj dni po porodu in je s svojo visoko in bogato hranilnostjo usreza potrebam novorejnčka). Pomembna pa je tudi bližina po rojstvu – novorojenček naj bo zmeraj blizu mamice. Tako bo dojenje lažje za oba. Veliko dojenja pa je dobro za proizvajanje mleka.

Ko ste še v porodnišnici, izkoristite strokovno pomoč, ki vas obdaja in vam lahko pomaga pri dojenju in poiščite pozo ali poze, ki vama najbolj odgovarjajo in ponujajo idealno udobje za oba. Na srečo je takih poz lahko več. Vseh 8 poz najdete TUKAJ