Nasveti za izgubljanje teže!

Najboljši in edini pravi način za izgubljanje kilogramov je vsekakor zdrav in uravnotežen način življenja in prehranjevanja, saj z uravnoteženimi obroki z lahkoto uravnavamo naš apetit, vzdržujemo primerno telesno težo brez večjih odpovedovanj in brez naporov vzdržujemo nivo naše energije ter skrbimo za vitalnost. Glede na to, da sem Svetovalka za prehrano, vsak dan slišim stavke, kot so na primer, 'stradam, ker želim shujšati', 'Po šesti uri ne jem', 'tečem, ker želim shujšati in nič ne jem', 'sem na ločevalni dieti', 'pijem samo sokove in ne jem', 'ne jem, ker me je strah, da se zredim', 'za dobro postavo je potrebno garati in se odrekati vsemu', ' ne jem ogljikovih hidratov', ' izogibam se beljakovinam'… In vedno znova, ko jih slišim, me spreleti srh po vsem telesu, saj če slišim enega od omenjenih stavkov, vem, da človek nima rezultata s prehrano, ker ne ve niti osnov zdrave prehrane. Če želimo shujšati ne smemo jesti manj, temveč moramo jesti več obrokov na dan, da pospešimo naš bazalni metabolizem in s tem posledično bomo kurili tudi več maščobe. Vsi zgoraj našteti stavki so le ena izmed najslabših percepcij dojemanja osnovnih pravil, ki bi jih moral poznati vsak človek, ki želi živeti kvalitetno, zdravo in brez da se obremenjuje s težo. Vedeti moramo kaj jesti, kako jesti, kdaj jesti in predvsem se moramo zavedati, da je hrana nekaj najboljšega, kar nam je dano in pomembno je, da jo lahko okušamo in v njej uživamo. Paziti moramo le, da ne delamo osnovne napake in da ne zamenjujemo hrano in hranila, kar pa ljudje žal delamo vsak dan, brez da bi se tega sploh zavedali. Kupujemo nepremišljeno in hrano, ki nam jo vsiljujejo prodajalci velikih trgovskih podjetij. Ljudje zato vsak dan jedo hrano, pozabljajo pa, da bi morali dejansko jesti hranila. Hrana in hranilo ni eno in isto!  Zato je izjemno pomembno, da izberemo hrano, ki je bogata s hranili in ne posegamo po hrani, ki je predelana, osiromašena nutrientov in kalorično izjemno bogata, kar so značilnosti moderne prehrane. Kaj bomo dali vase in kakšne produkte bomo uporabljali, pa se seveda odloča vsak sam, po svoji najboljši vesti.

ZAKAJ NI DOVOLJ, DA POJEMO SAMO EN ZDRAV OBROK NA DAN

Naše telo potrebuje vsake 2,5- 4 ure uravnotežen obrok, ki je »gorivo za naše telo«, da lahko funkcioniramo in živimo zdravo. Uravnotežen obrok mora vsebovati vse iz česar je naše telo zgrajeno, torej beljakovine, ogljikove hidrate, nenasičene maščobe, vitamine, minerale, vlaknine, elemente v sledeh, vodo … Žal je naše telo zgrajeno tako, da ne more skladiščiti vitaminov, mineralov in drugih za telo in njegovo normalno delovanje pomembnih snovi. Na žalost skladišči le maščobo in ravno tega nočemo. Z nepravilnimi in neuravnoteženimi obroki se nam zgodi točno to- dvigne se nam nivo krvnega sladkorja in posledično smo tekom dneva bolj lačni, razdraženi, nimamo energije, smo utrujeni. Da imamo normalen nivo apetita moramo jesti uravnotežene obroke na 2,5- 4 ure, piti moramo dovolj vode in v hrani moramo predvsem uživati in si za njo vzeti čas.  Najbolj pomemben obrok v dnevu pa je seveda zajtrk, ki ga moramo zaužiti najkasneje v roku pol ure ko se zbudimo. Saj veste 'Prazna vreča ne stoji pokonci', 'Po zajtrku se dan pozna', 'Jesti moramo kot kralj'… Ti izreki še kako dobro držijo! Po zajtrku se pozna skoraj 80% vašega dneva, zato poskrbite, da bo le ta uravnotežen – torej, jajčka na oko s slanino, razni rogljički, kava, marmelada na kruhu in podobni zajtrki ne pridejo v poštev, saj so osiromašeni s hranili in kalorično izjemno bogati.

Vsak mesec bom odgovorila na nekaj vaših vprašanj v zvezi s prehrano in aktivnim načinom življenja. Vaše vprašanje lahko pošljete na e-mail: kalyTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Do 22.2.2017 se lahko na analizo telesa ali nasvet o prehrani naročite preko maila kalyTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Avtorica: Kaly Kolonič

Osebna svetovalka za prehrano in dosego fizično-energetskega optimuma ('Spremeni Življenje')