Kaj bi morale vedeti mlade mamice

Anja Oman, učiteljica plesnega pilatesa za nosečnice in pilatesa za mlade mamice z dojenčki, ki uči v Plesnem mestu v Šiški, nam je povedala, kako lahko mlade mamice hitro spet pridejo do svoje postave pred porodom.

- Kdaj je priporočeno, da se mamica ponovno vrne v "plesno dvorano"?

Mamica se lahko vrne 6 tednov po porodu oz. po prvem poporodnem pregledu pri ginekologu, ki potrdi, da je mamica pripravljena na vadbo.

- Kakšen je namen omenjene vadbe? Je vadba prilagojena poporodnem stanju mlade mamice?

Namen je povrnitev oz. vzpostavitev ravnovesja v telesu mlade mamice. Ima dva namena: mamica se na vadbi sprosti, spočije, se začne spet zavedati pomembnosti svojega telesa in ga ponovno vzljubi, obenem pa poskrbi za vrnitev mišic v staro oz. izboljšano predporodno stanje, spet začne pridobivat na kondiciji in lahko krepi mišice, ki jih med nosečnostjo ni mogla oz. smela (trebušne, stegenske...). 

- Kaj druženje mami z dojenčkom pomeni za njih, kaj za malčke?

Mamica in dojenček se med vadbo zbližata. Ples je prazgodovinski način zbliževanja. Med vadbo se mami in dojenček ves cas dotikata, crkljata, smehljata in gledata v oči. Veliko je telesnega stika, ki je za oba izredno pomemben. Dojenček se počasi začne zavedati svojega telesa, mamici popolnoma zaupa, začuti ritem in uziva v vibracijah mamičinega dihanja. Mamica opazuje svojega dojenčka, vidi kaj mu pase, česa vsega je zmožen, kaj ga zanima, kako deluje v skupini več dojenčkov, ga boža, crklja, z njim preživlja prijeten čas in za eno uro pozabi na nenaspanost, umazano perilo in posodo. 

- Kaj imajo malčki od vadbe?

Vadba je namenjena tako dojenčkom kot mamicam. Kar pomeni, da delamo tudi vaje, ki so namenjene prav dojenčkom in spodbujajo njihov gibalni razvoj in občutek za ritem. 

In morda še to: kaj vadba vam pomeni, kako vam je pomagala in kakšno vez lahko mamica stke s svojim otrokom na vaših uricah.

Meni vadba pomeni predvsem sprostitev, ukraden trenutek samo zame in mojo hčerko. Ce postavim na stran dobre učinke na telesno pripravljenost in potrebo po rekreaciji, ki sta pomembni iz zdravstvenih razlogov, je to ura na kateri ne mislim na nic drugega kot na ljubezen, ki jo čutim do svojega otroka. 

Med nosečnostjo sem izvajala nosečniški pilates in menim, da je to vzrok, da nisem imela nikakršnih bolečin v križu in težav z zatekanjem. Je pa res, da je vsaka nosečnost zgodba popolnoma zase in ni nujno, da bi isto delovalo na vseh oz. vsem ustrezala enaka vadba.

Tudi Nina je motorično napredna, ko pade se lepo ujame na rokice in ko sliši glasbo takoj zapleše, zaveda se svojega telesa, pokaže na vsak del, če ji rečeš, saj je ves čas poslušala navodila za gibanje. 

Mislim, da naju je vadba se bolj zbližala, saj sva se naučili sodelovati ena z drugo in obvladati svoji telesi. Konstanten nasmeh in očesni kontakt, ki je prisoten med vadbo, je primerljiv s prvo zaljubljenostjo, telesni stik pa ze teko po vseh raziskavah velja za izredno pomembnega.

Ko sedaj podoživim to ljubezen pri svojih vadečih, mi to takoj napolni vse baterije in sem presrečna, ker lahko to delim med druge.