Koristni nasveti za fit nosečnice

Pogovarjali smo se z Anjo Oman, ki je učiteljica plesnega pilatesa za nosečnice in pilatesa za mlade mamice z dojenčki in deluje v Plesnem mestu v Šiški. Zanimalo nas je veliko stvari, predvsem povezanih z nosečnostjo in kako so lahko nosečnice fit.

- Kaj je plesni pilates? 

Plesni pilates je nova vadba, pri kateri izvajamo osnovne pilates vaje, dodamo pa ji gibanje po ritmu in lažjo koreografijo. To je varna vadba za nosečnice, ki jo priporočajo strokovnjaki, saj je vsak pilates program vedno prirejen glede na vadečega oziroma skupino vadečih. Namen je krepitev globokih mišic, masaža notranjih organov, zmanjšanje bolečin v križu in nogah, krepitev mišic, ohranjanje kondicije, fizična priprava na porod. Izvaja se 1x na teden 50 minut.

- Do katerega meseca nosečnosti vadbo priporočate? 

Vadba se lahko izvaja od začetka do konca nosečnosti. 

- Mora vadeča imeti kaj plesnega predznanja?

 Ne, ker gre predvsem za sproščanje ob glasbi in malo aerobne vadbe, da nadgradi anaerobno. Ne delamo nobenih težkih koreografij.

- Je sama koreografija zelo zahtevna? Jo lahko vadeča, ki morda izpusti vadbo ali dve, hitro osvoji?

Ne, koreografija je sestavljena iz osnovnih pilates vaj, osnovnih plesnih korakov in nežnega zibanja ob sproščujoči glasbi. Vsako uro bomo te vaje ponovili. 

- Imajo vadeče kakšno "korist" od vadbe pri samem porodu?

Vadeče z vadbo ohranjajo telesno kondicijo, ki je vsekakor potrebna za porod. Obenem pa krepijo mišice medeničnega dna, ki odigrajo pri porodu in po porodu pomembno vlogo.

Več informacij najdete TUKAJ