Blagodejni učinki vadbe med nosečnostjo

Skrb vsake bodoče mamice je, kako ostati zdrava in telesno aktivna v nosečnosti, koliko aktivnosti je dovoljeno in kakšne vaje in kaj je najboljše zanjo glede na višino nosečnosti. Ali določene aktivnosti, kot so joga blagodejno vplivajo na samo nosečnost in imamo lahko s tem tudi lažji porod ter kdaj po porodu se lahko ponovno vrnemo k telesnim aktivnostim, vam razkrivamo v pogovoru z Ano Kersnik Žvab, ki je napisala jogijski priročnik za varno in aktivno nosečnost. Knjiga je izjemno zanimiva, lahko berljiva in opremljena s številnimi slikami ter opisi vaj, še posebej pomembno pa je, da ima vsaka vaja zraven pripisano v katerem tromesečju jo lahko izvajate in kakšna je njena težavnostna stopnja glede na vašo predhodno fizično aktivnost. 

1.       Kdaj ste se odločili, da napišete knjižno uspešnico Joga za nosečnice?

S poučevanjem različnih vadb se ukvarjam že skoraj deset let, že prej pa sem bila ves čas povezana s športom. Kot vaditeljica aerobike, Pilates Flow Instructor, Pilates Mat Instructor, International Yoga Teacher, plesalka, sem se spoznala z različnimi stili in vadbami, kjer sem spoznavala svoje telo in umetnost gibanja. Med svojim poučevanjem pa sem se izobraževala tudi na različnih področjih, vse od Senior joge, pilatesa za najmlajše, joga za otroke, in drugih, kar me je pripeljalo tudi do raziskovanja Prenatal yoge, kar je joga za nosečnice. Kot nosečnica pa sem svoje znanje še dodatno poglobila. Znanje iz delavnic, tečajev po vsem svetu in svoje osebne izkušnje sem združila v celoto in tako je nastala knjiga Joga za nosečnice. Prvi jogijski priročnik v Sloveniji, ki je namenjen posebej bodočim mamicam, je združitev moje ljubezni do materinstva in joge in je v osnovi posvečen njim.

2.       Kaj je bil glavni povod?

Glavni povod za moje delo je bil moj sin Jaka, ki bo v kratkem dopolnil eno leto. Z njim sem sama preučevala kaj ustreza mojemu telesu med nosečnostjo in kaj lahko med nosečnostjo izvajam, da bo vadba varna tako zame kot za mojega sina. Poleg tega sem zamisel predstavila založbi in se je ideja, ki je bila v osnovi mišljena za moje vadeče, razširila na celotno populacijo. Zaradi velikega odziva se za knjigo zanimajo tudi založbe in bralci iz tujine, tako da lahko v kratkem delo prevedeno tudi v angleščino in nemščino.

3. Kdaj ste se spoznali z jogo in kaj vam pomeni?

Z jogo sem se spoznala že dolgo nazaj, kar nekaj let preden sem pričela poučevati vadbe, in sicer še vedno se spomnim knjige o jogi, ki me je navdušila. Ljubezen do joge se mi je povečala tudi, ko sem obiskovala različne ashrame po svetu, kjer sem učila in obiskovala tečaje, med drugim sem svojo mednarodno priznano licenco pridobila v Indiji.

4. Kako bi opisali jogo vsem, ki je ne poznajo.

Joga je več tisoč let star sistem znanj in praks, ki po geografskem izvoru prihaja iz Indije. Ko se je joga približala tudi zahodu, je pridobila malce drugačno podobo, in sicer je postala vaba, s katero se vzpostavlja harmonija med umom in telesom.  

5. Zakaj ravno vadba joge med nosečnostjo. Kaj so njene prednosti?

Priporočljiva je tudi za nosečnice, saj blagodejno vpliva na telo nosečnice med nosečnostjo, na nežen način se telo raztegne, mišice sprostijo, prav tako se misli umirijo, med drugim pa se z dihalnimi tehnikami telo dobro prediha, pospeši se cirkulacija krvi po telesu, vzpostavi se ravnovesje hormonov, in še mnogo več. Najbolj pomembno je, da je praksa joge varna tudi za razvijajočega se otroka. Pred samo vadbo pa je obvezen posvet z osebnim ginekologom, ki spremlja razvoj mamice in dojenčka. Sama pristajam najbolj na vadbo v nosečnosti z licenciranim joga inštruktorjem, če a ni te možnosti, pa je priročnik odličen, saj so vaje oziroma telesni položaja v njem bogato opisani, priložene profesionalne fotografije, na katerih sem jaz v zadnjem mesecu nosečnosti, saj sem želela biti motivacija bodočim mamicam. V priročniku se nahaja tudi lestvica težavnosti, ki omogoča varno in aktivno nosečnost. Joga pa ni le vadba, niso le asane- telesni položaji, zato v priročnik vsebuje tudi dihalne tehnike, tehnike sproščanja, informacije o vizualizaciji in meditaciji med nosečnostjo, informacije o čakrah in pretoku energije po telesu, prav tako pa se v njem lahko zasledi tudi o informacije o chantingu, kar je petje manter. Zaradi skrbi po varnosti mojih vadečih se vedno povezujem s strokovnjaki iz zdravstvene stroke, tako da so v knjigi Joga za nosečnice priloženi tudi napotki in mnenja o knjigi različnih strokovnjakov, da bodo bodoče mamice lahko imele čim bolj širok spekter o vadbi med nosečnostjo. Za dodatek pa knjiga vsebuje tudi vprašanja, ki so mi jih med nosečnostjo postavile moje vadeče in so se meni porajala med mojo nosečnostjo.

6. Ali lahko vse nosečnice vadijo jogo, tudi če so popolne začetnice?

Tako je. Tukaj moramo biti pozorni na to, da joga niso le asane in sicer to so telesni položaji, temveč pod pojem joge sodijo tudi dihalne tehnike, tehnike sproščanja in ostale že naštete kategorije, ki dopolnjujejo koncept joge kot prakse. Prav z namenom, da lahko vadijo tudi popolne začetnice sem priložila lestvico težavnosti, kjer je pod legendo razdelana razlaga o tem, kdaj in katere vaje so primerne za začetnice, napredne vadeče. Za nosečnice z rizično nosečnostjo pridejo v poštev dihalne tehnike, tehnike sproščanja, je pa seveda pri vsaki nosečnici odvisna situacija od njenega zdravstvenega stanja in počutja. Pri njih je reden posvet z ginekologom obvezen, da ne pride do nezaželenih rezultatov.

7. Pomaga vadba joge pri lažjem porodu?

Joga pomaga pri lažjem porodu, saj se z vadbo aktivirajo mišice trupa, predvsem mišice medeničnega dna, aktivacija vseh treh odprtin, trebušne mišice, prav tako pa blagodejno vpliva na upogibalke kolka, ki so pri porodu najbolj obremenjene.

10. Do katerega meseca nosečnosti lahko izvajamo jogo in kako se spreminja glede na višino nosečnosti?

Vadba joge se prilagaja na počutje in zdravstveno stanje nosečnice, pri tem pa se upošteva tudi, v katerem mesecu se nosečnica nahaja. Prav iz tega razloga prvi priročnik v Sloveniji, ki je namenjen posebej bodočim mamicam vsebuje informacije o tem, kaj se dogaja med nosečnostjo z bodočo mamico, kako se razvija otrok in katere vaje je takrat potrebno izvajati. Vse to je strokovno podprto tudi s strani strokovnjakov iz zdravstvene stroke.

11. Koliko časa po porodu lahko začnemo s ponovno vadbo joge?

Okrevanje po porodu se razlikuje glede na sam porod in pripravljenost nosečnice na rojstvo otroka. Pri tem ne smemo pozabiti tudi na genetiko, saj določene lastnosti so tudi dedne in pri nekaterih nimamo vpliva nanje. Porodi se razlikujejo. Koliko zgodb poznamo, ki so drugačne v smislu tega, ali je porod bil hiter in lahek, težak in dolg, ali je nosečnica imela carski rez, raztrganine, itd. Pri vsem tem je potrebno poslušati nasvete osebnega ginekologa in osebnega zdravnika ter svoje telo. Po porodu je potrebno mirovati in počivati nekje mesec dni do dva, tako da se umiri čišča, da se maternica in vagina povrneta v prvotno stanje, kot je bilo pred porodom oziroma nosečnostjo. Tu ni nekega pravila, kdaj ženska lahko prične z vadbo. Vse je odvisno od njenega zdravstvenega stanja in počutja. V tem času pa je bolj pomemben stik z novorojenčkom, ki mamico potrebuje bolje kot kadar koli. Zato se mamica naj v tem času bolj prilagaja in posveča dojenčku in v prostem času počiva, da tudi sama pridobi novih moči za vsakodnevne napore.Po nosečnosti priporočam tudi vadbo Joga mami in dojenček, kjer lahko mamica in dojenček vadita skupaj: mamica hitreje okreva, se okrepi in razmiga telo, dojenček pa dobi prijetno masažo in se na zabaven in pester način družita z drugimi mamicami in dojenčki.

Več o tem tudi na: http://www.jogazanosecnice.si/novice/2016/joga-mami-in-dojencek

11. Lahko jogo vadijo tudi otroci?

Seveda, joga je odlična tudi za otroke, ki se lahko na igriv način preko igre razmigajo, raztegnejo telo, sprostijo in tudi umirijo. Zaradi našega načina življenja je dobro, da otroci začnejo z vadbo joge zgodaj, saj se naučijo tudi skrbeti zase, se redno gibati in pa predvsem se družijo z vrstniki na drugačen način, kot pa je značilno za našo elektronsko dobo.

Več informacij najdete na: http://www.jogazanosecnice.si/ in: https://www.facebook.com/JogaZaNosecnice/