Kako pregnati mačka

Ne verjamem, da se kdo izmed nas rad zbuja z mačkom, zato je najbolje, da ga preprečite. Sicer je najboljši način, da se po prekrokani noči ne zbudite z mačkom ravno dejstvo, da ne pijete alkohola, a ker verjamem, da ta članek ni namenjen abstinentom, poglejmo kaj so najboljše rešitve za vse tiste, ki bi se kljub temu, da so se odločili za alkoholni večer, radi drugo jutro zbudili brez nadležnega mačka.

Predlagam, da si ne privoščite vseh alkoholnih pijač, kajti mešanje je najslabša kombinacija za vaše zdravje, prav tako pa se izognite pitju do dna oziroma, kot radi rečemo na eks. Prav tako je pomembno, da telo primerno hidrirate, saj je ravno dehidracija eden izmed glavnih razlogov, da se zjutraj počutimo, kot da nas je povozil avtobus. Dehidraciji se preprosto izognete tako, da pred pitjem alkohola in po njem spijete čim več vode. Najbolje je da za vsako popito alkoholno pijačo spijete en kozarec vode. Obvezno spijte velik kozarec vode tudi neposredno pred spanjem in zjutraj, ko vstanete, za še boljšo detoksikacijo pa priporočam, da vodo obogatite z aloe vero.

Če veste, da boste posegali alkoholu, potem se na to primerno pripravite. Ne posegajte po alkoholu na prazen želodec. Že najmanjši obroku bodo namreč naredili čudeže. Izogibajte pa se nekompleksnih ogljikovih hidratov, saj pospešujejo absorpcijo alkohola v telo. Jejte meso, oreščke in mlečne izdelke.

Po navadi se dolge zabave končajo v jutranjih urah, ko gremo na kebab, burek ali pico, kar je še ena izmed največjih napak, ki jih delamo ljudje. Raje pojejte huško, jabolko ali spijte sadni ali zelenjavni sok. Sama se poslužujem tudi zelo praktične rešitve in s sabo v torbici vedno nosim tudi polnovredno beljakovinsko ploščico.


POSKRBITE ZA URAVNOTEŽEN ZAJTRK

Ker zaradi uživanja alkohola upade vrednost sladkorja v krvi, zjutraj nikar ne posegajte po kavi, saj je to ena izmed največjih napak, ki jo delajo ljudje! Takoj ko se zbudite spijte kozarec vode, nato pa si pripravite uravnotežen zajtrk. Prav tako zjutraj ne posegajte po sladkih in gaziranih pijačah. Raje si pripravite napitek iz pol kozarca mleka rastlinskega izvora, banane in dveh žlic medu. Prav tako so priporočljivi čaji, ki jih pijte na eno uro. Še posebej priporočam čaj iz rožmarina ali regrata, ki pomaga pri razstrupljanju jeter, čajne vrečke pa si lahko položite tudi na utrujene veke, prav tako pa bodo pomagale kumarice ali mrzla žlica. Dobri rešitvi pa sta tudi metin in ingverjev čaj, ki pomirjata črevesje.

 Zjutraj je najpomembneje, da vaš organizem napolnite z vitamini in elektroliti, saj alkohol deluje kot diuretik. Zato je nadomeščanje elektrolitov še posebej pomembno. Zjutraj jejte banano, kivi, breskev, saj so ti sadeži bogati z elektroliti, še posebej s kalijem. Dober recept je tudi paradižnikov sok s kajenskim poprom in limeto ali sadni sok z medom.

Zagotovo pa ne smete narediti še ene napake in mačka zdraviti po principu ''klin se s klinom zbija'', saj se bo na tak način vaš maček samo še podaljšal.

AVTORICA: Kaly Kolonič, strokovnjakinja za prehrano in dosego fizično energetskega optimuma