MORSKA DEKLICA PODARILA GASILCEM VODO

Karin Heuffel, mirenska paraplavalka in po novem tudi mednarodna inštruktorica potapljanja na vdih in je slovenski javnosti znana kot ena izmed dveh profesionalnih morskih deklic, je te dni priskočila na pomoč požrtvovalnim gasilcem na Krasu z osvežilnimi napitki.

Karin pravi: “Brez pomišljanja sem med gasilce in policiste na obeh straneh meje razdelila dve paleti različnih izdelkov, od vode do radenske in energetskih pijač, ki jih je kot sponzorstvo za moje športne aktivnosti podarilo podjetje Radenska. Fantje, ki se že toliko dni pogumno borijo z ognjenimi zublji, si zagotovo bolj kot jaz zaslužijo tovrstne osvežitve!''

 

Že vrsto let se Karin pogumno spopada z multiplo sklerozo. S športom, zlasti s plavanjem in potapljanjem na vdih, je svoje telo natrenirala do te mere, da uspešno kljubuje težavam zaradi bolezni.  Ker je s svojo vztrajnostjo in odlično formo bila zmožna hoditi na tekmovanja v plavanju, je dosegala odlične rezultate.

Že kot mala deklica je bila vedno športno aktivna. Ukvarjala se je z gimnastiko in vzporedno za kondicijo še s plavanjem. Življenje se ji je obrnilo na glavo pri rosnih 16 letih. Diagnosticirali so ji multipla sklerozo. Stanje se je iz dneva v dan slabšalo. Telo je celo postalo mravljinčasto in boleče, vsak dan zjutraj je bruhala – skratka, postala je zelo slabotna. Nekega dne se je odločila, da tako ne bo šlo več naprej. Začela je znova. Najprej z razteznimi vajami, nato zelo počasi z miganjem v bazenu in potem še s plavanjem.

V Združenju multiple skleroze Slovenije so jo vprašali, če bi se ukvarjala s športom. Ker je prej trenirala gimnastiko in plavanje, ji je bila ideja všeč. Začela je tekmovati za Združenje, dosegala dobre rezultate in opravila licenco za vaditelja plavanja. Tečaj je delala s hudimi mravljinci. Čutila jih je predvsem v nogah, česar nihče ni opazil vse do konca. Kar niso mogli verjeti, da je s takim mravljinčenjem tako dobro plavala. Staje se je počasi umirjalo.

Kmalu je začela tudi tekmovati, med paraolimpijci, in dosegla vrhunske rezultate. Nekega dne, ko se je vračala z bazena, je zagledala plakat, ki je vabil na tečaj potapljanja na dah. Pomislila je, da bi to bilo super zanjo. Poklicala je in se dogovorila za prvi termin. Zadeva ji je postajala vedno bolj všeč. Resno je trenirala, opravila licenco za prostega potapljača in podvodnega lovca.

Spoznala je dekle, ki se ukvarja z umetnostnim potapljanjem na dah. To pomeni, da si nadene ribji rep, se z odprtimi očmi potopi do neke globine, izvaja razne podvodne trike in je ves čas nasmejana in elegantna. Ko ji je dala svojo plavut in je poskusila, je takoj vedela, da je rojena za to. Ker ji je bilo blazno všeč, si je tudi kmalu kupila svoj ribji rep in začela z resnimi treningi.Avgusta 2018 je že odšla na evropsko prvenstvo morskih deklic. Barve Slovenije so zastopale tri punce in dosegle vrhunske rezultate. V štafeti so bile prve, v umetnostnem podvodnem plesu druge in bile so najboljše v estetiki in plavutkanju.

Sedaj je Karin tako natrenirana, da za paraolimpijce sploh ne more več tekmovati oziroma lahko samo do državnega prvenstva. Zato je maja 2022 na svetovnem prvenstvu v hitrostni apnei na 100 metrov tekmovala v kategoriji zdravih. Torej dve dolžini bazena pod vodo. Prvenstva se je udeležila kot prva Slovenka.

Trenutno je Karin v paraolimpoijskem plavanju brez ustrezne kategorije, se pa trenutno s svojim trenerjem Carlom Boscio iz italijanskega kluba Katabasis pridno pripravlja na svetovno prvenstvo v hitrostni apnei na sto metrov za zdrave plavalce, ki bo prihodnje leto v Italiji.

Aprila 2022 je zaprosil za sponzorska sredstva na več različnih podjetij. Odzvala se ji je Radenska.

Ker še nič od navedenega ni porabila, se je odločila, da vse kar je dobila donira tamkajšnjim gasilcem, slovenski policiji, specialni enoti za državne meje, italjanskim carabinierom in lokalni italijanski policiji.