Top Gun: Maverick (2022)

Pisalo se je leto 1953, ko je veliki Clark Gable, takratni “kralj Hollywooda”, posnel film Mogambo, sicer rimejk svojega filma Red Dust iz leta 1932. Drži, Gable je bil tak car, da je po 21-ih letih posnel rimejk lastnega filma in da je ves ta čas ostal na vrhu filmskega biznisa. No, Tom Cruise, zdajšnji “kralj Hollywooda”, je letos naredil nekaj podobnega, saj je po 36-ih letih posnel nadaljevanje svojega monumentalnega filma Top Gun iz leta 1986 in ves ta čas ostal na vrhu filmskega biznisa. Težko boste našli večjo zvezdo kot je Tom Cruise, ki nas pred ogledom filma Top Gun: Maverick tudi pozdravi in nam zaželi obilo užitkov ob ogledu. To je globoko spoštovanje fanov, ki ga leta 2022 zmore samo Tom Cruise, največji mega zvezdnik moderne dobe, ki se je na premiero seveda pripeljal s helikopterjem, ki ga je, uganili ste, pilotiral kar sam. Drži, Top Gun: Maverick je moral zaradi Covida na pavzo. In to večkrat. Kot zadnji Bond No Time To Die. Oba smo čakali kot ponoreli, oba nista pa nista hotela priti v kino. Ko je padel datum premiere, so spet padle nove okužbe. Ko je padel nov datum premiere, pa so spet padli novi ukrepi. Celi dve leti, kjer No Time To Die in Top Gun: Maverick nista hotela na pretočne platforme kot skoraj vsi takratni filmi, ampak sta čakala na ugodno klimo za kino.

 

 

 

 

 

 

Dokler ni Tom Cruise moral prestaviti premiere svojega filma, Covida nisem jemal resno. Ker če pa Tom Cruise čaka, potem pa je zadeva resna in z njo ni zafrkancije. Prav imate, Top Gun: Maverick je bil film, zaradi katerega bi se šel tudi cepit. In film, ki sem ga po moje čakal najbolj zagreto od vseh filmov do zdaj. Medtem, ko je hype za No Time To Die precej pojenjal in film v ameriških kinih potem niti ni naredil nekega norega biznisa, pa je Tom Cruise poskrbel, da je bil Top Gun: Maverick spet talk of the town in znova najbolj pričakovan film leta, ki so ga pripeljali celo v Cannes. Ko se Tom Cruise odloči, da film rabi promocijo, film dobi promocijo. Še posebej, če gre za nadaljevanje njegovega najbolj znanega in prelomnega filma iz osemdesetih, ki je zaznamoval celo generacijo in postal ikona osemdesetih. Bolj znanega filma kot je Top Gun, boste v osemdesetih težko našli, vam rečem. Top Gun je esenca osemdesetih, Top Gun je esenca kultnega in legendarnega filma.

 

 

 

 

Prav imate, po nenadni in šokantni smrti Tonyja Scotta, režiserja Top Guna, je vskočil Joseph Kosinski, ki je Cruisea režiral že v podcenjenem Oblivion, skupaj s Cruiseom pa sta se zavedala, da morata posneti film, ki bo pokal od nostalgije. Ki bo pač nadgradnja osemdesetih in se bo poklonil prvemu delu. Tudi z glasbo, da se razumemo (Danger Zone poka že med uvodno špico, Top Gun Anthem ves čas, Great Balls of Fire pa v prvi tretjini). Da o jakni, motorju in sončnih očalah niti ne govorim. In ko smo že pri nostalgiji, na slikah in v spominih se pojavi Goose, Miles Teller, obetavni pilot prestižne vojaške šole Top Gun, pa igra njegovega sina Roosterja. In seveda, Petea “Mavericka” Mitchella, za prijatelje, Mava, ki ga Tom Cruise igra še bolje kot leta 1986, če je to sploh mogoče, na Top Gun pokliče nihče drug kot Iceman, ki ga, pazi ti to, igra nesrečni Val Kilmer, ki mu je rak na grlu pobral glas, zato tudi tukaj zgolj piše svoj tekst in spregovori zgolj nekaj stavkov, ki so jih, če se ne motim, dodali računalniško. Prizori Vala Kilmerja in Tom Cruisea, ki je v drugem delu na vsak način hotel Kilmerja, so ultimativna filmska alegorija. So sanje, iz katerih so narejeni filmi. So moment, ki se ga ne pozabi, in ki nostalgijo dvigne nad oblake, kjer so doma najbolj legendarni filmi na svetu.

 

 

Res je, Maverick je v drugem delu Top Guna učitelj, ki mora mlade junce (med njimi je tudi seksi Phoenix, ki jo igra Monica Barbaro) usposobiti za posebno in strašno nevarno misijo. V predavalnici in jasno da v zraku, kjer jim pokaže, da nimajo pojma. In zakaj je tak frajer ter legenda med piloti. Da se med tem znova zagleda v privlačno lastnico lokala, Penny Benjamin (igra jo Jennifer Connelly), svojo nekdanjo ljubezen, ki smo jo na hitro spoznali ze v prvem delu, je seveda jasno. In logičen del Top Gun legende, kjer gledalci potrebujejo tudi malo romantike, ne zgolj vratolomne, napete in dih vzemajoče letalske ludnice. Maverick in Penny resda nista tako romantična in ikonična kot Maverick in Charlie, toda žal je Kelly McGillis zdaj v tako slabi formi, da bi lahko igrala zgolj njegovo mamo.

 

 

Joseph Kosinski je svoje delo opravil fenomenalno in brez napak, saj je briljantno nadgradil prvi del in ohranil vse tisto, zaradi česar je prvi del tako zelo nepozaben film. V času Marvelovega in DCjevega sranja v kino dobiti film, ki diši po osemdesetih in nima skoraj nič CGI otročarije, je naravnost čudovito in še kako potrebno. In tega se je Tom Cruise, ta večni poster boy in lepotec, ki se ne postara, več kot zavedal. Tom Cruise je tak šarmer in karizma, da mu tale vloga po 36-ih letih paše še bolje kot leta 1986, kar je res neverjetno. Tega ne zmore nihče drug. Niti Brad Pitt, kaj šele Johnny Depp, ki se raje smeši na sodišču, kot da bi snemal dobre filme. Tom Cruise je največja zvezda na planetu, pri 59-letih pa mu je uspel najboljši otvoritveni vikend v karieri, kar je čista znanstvena fantastika in kronski dokaz, kako velikanska zvezda je. Drži, Top Gun: Maverick je za kariero Toma Cruisea isto kot je bil Top Gun. In to, da ga ni dovolil dati na pretočne platforme in je vztrajal, da mora v kino, je najboljša odločitev njegovega lajfa.

 

 

Top Gun: Maverick je odličen film in eden najboljših blockbusterjev vseh časov. Kdor misli drugače, nima pojma o filmih. Top Gun: Maverick je esenca vrhunskega akcijskega filma. In esenca brezhibnega nadaljevanja. Če drugi del ni tako perfekten kot Top Gun: Maverick, ga raje ne delaj. Top Gun: Maverick ima vse, kar mora imeti film, ki me ponese nad oblake. Nostalgijo, Toma Cruisea, vratolomne zračne akcije, junaške prizore, zabavne momente, ljubezensko zgodbo, dovršeno dramaturgijo, dodelan in prebrisan scenarij, krasno režijo in zelo dobre igralske kreacije celotne ekipe, kjer velja omeniti še Jona Hamma, Eda Harrisa in obetavnega Glena Powella, ki ga gotovo čaka super kariera. Top Gun: Maverick je moje vrste film, ki je izpolnil vsaj moja pričakovanja. Če ste rasli v osemdesetih, če ste fan osemdesetih, če imate radi Toma Cruisea in če ste nori na prvi Top Gun, bo tale film vaš ultimativni pornič in večkratni orgazem. Če niste, raje ostanite doma in ne kvarite lepega spomina tistim, ki smo. Plus veličastna Hold My Hand, ki jo prepeva Lady Gaga, da se ne pozabi.

 

Ocena 10/10

Napisal

Iztok faking Gartner