KDO JE SLOVENSKA MORSKA DEKLICA?

Karin Heuffel je ena od dveh profesionalnih morskih deklic v Sloveniji, za sabo ima težko zgodbo in kljub svoji bolezni je postala morska deklica z imenom Karin La Siren.

Karin  se že vrsto let pogumno spopada z multiplo sklerozo. S športom, zlasti s plavanjem in potapljanjem na vdih, je svoje telo natrenirala do te mere, da uspešno kljubuje težavam zaradi bolezni. 

 

Kdaj se je začela tvoja pot?

Že kot mala deklica sem bila vedno športno aktivna. Ukvarjala sem se z gimnastiko ter vzporedno za kondicijo še s plavanjem. Življenje se mi je obrnilo na glavo, ko sem pri rosnih 16 letih izvedela za mojo zvesto spremljevalko sklerozo multipleks (MS). Zaradi bolezni sem morala opustiti gimnastiko in plavanje.

 

Kako si ugotovila da se nekaj s tabo dogaja?

Sprva zdravniki sploh niso vedeli, kaj mi je, ko sem oslepela na levo oko. Najprej so misili, da je kriv očesni živec, nato kakšen tumor, potem borelioza in šele po treh letih preiskav, ko so mi odvzeli še likvor, so postavili diagnozo - MS. Stanje se je z dneva v dan slabšalo. Telo je postalo mravljinčasto, boleče, vsak dan zjutraj sem bruhala, skratka, postala sem zelo slabotna. Zdravniki so mi predlagali zdravljenje, za katerega sem se seveda odločila.

 

Foto: Osebni arhiv

Kako je potekalo zdravljenje?

Začela sem z biološkimi zdravili. Ampak ta so bila malo drugačna kot standardna zdravila, ki jih dobiš. Vsak drugi dan sem si morala sama vbrizgati injekcijo. Zdravilo sem morala sama dozirati in premešati. Reakcije zdravil so bile zelo očitne. Bolj kot bi naj zdravilo pomagalo, bolj me je sesuvalo. Vsak dan sem zjutraj bruhala in do poldneva sem bila zelo švohna, brez energije. Normalen dan se je nekako začel po 12i uri.

 

Kdaj si začela plavati?

Hodila sem v  srednjo šolo za prometnika, saj sem imela sanje postati detektivka. Ampak sem morala zaradi te slabotnosti vse opustiti. Zamenjala sem tudi vrstni red pri športu. In tako začela sem s plavanjem, saj me voda pri vsem tem ni ovirala. Zaradi bolezni, so me premesti v invalide in začela sem tekmovat za Goriško društvo multipla skleroza in začela dosegati odlične rezultate. Nato sem se odločila, da se vpišem na fakulteto za šport, saj mi plavanje zelo pomaga. Izpite sem uspešno opravila, kljub mojim mravljicam, ki so mi neprestano nagajale.

 

Foto: Osebni arhiv

Kako si se soočala s svojo boleznijo?

Čez nekaj časa me zvesta prijateljica spet obiskala. Seveda ni pozabila name. Predlagali so mi naj zdravila zamenjam in začela sem s tabletkami. Tablete sem morala nato jemati vsak dan dvakrat na dan. Stanje je bilo iz dneva v dan vedno hujše. Nikoli nisem vedela kdaj bo reakcija priskočila...Če sem tabletko vzela ob 12ih sem predvidoma imela reakcijo okoli štirinajste ure(14). Nato naslednjo spet ob 18ih in reakcija je nastopila spet po eni uri vnosa. Skratka bila sem iz  deva  v dan slaba. Zredila sem se tudi kar 40kg, tehtala sem več kot sto kilogramov. OBUP! Nekega dne sem se odločila, da tako ne bo šlo več naprej. Začela sem znova. Najprej z razteznimi vajami, spremenila sem prehrambne navade. Nato zelo počasi miganje v bazenu in potem sem začela s plavanjem. Kmalu sem začela tudi tekmovati za paraplavalce in ponovno dosegla vrhunske rezultate. Nekega dne, ko sem se vračala iz bazena, sem zagledala plakat, na katerem je bilo vabilo na tečaj potapljanja na vdih. Pomislila sem, saj to bi bilo zame super. Poklicala sem tja in se dogovorila za prvi termin. Zadeva mi je postajala vedno bolj všeč. Resno sem trenirala, opravila sem licenco za prostega potapljača in podvodnega lovca.


Kako si postala ''morska deklica''?

Štiri leta po opravljeni licenci, sem se pogovarjala z eno punco, katera se je ukvarjala z umetnostnim potapljanjem na dah. To pomeni, da je imela oblečen ribji rep, potopila se je do neke globine, imela odprte oči, delala razne podvodne trike, in je bila vedno nasmejana in elegantna. Začeli sva komunicirati in dogovorili sva se za prvo srečanje. Ker mi je bila zadeva blazno všeč, sem si tudi jaz mesec kasneje kupila svoj ribji rep in začeli sva z resnimi treningi.

 

Foto: Osebni arhiv ( na sliki levo Saglara Mandzhieva, desno Karin)

Multipleks skleroza te spremlja ves čas?

Čez kakšno leto me je bolezen spet ulovila. In preležala sem 7 mesecev. Od vratu dol nisem čutila ničesar kot samo mravljinčasto telo in bolečine v predelu pljuč - tako da nisem vedela niti, kako naj ležim, skratka bolečina je bila huda. Meseca januarja sem zapustila modri hotel (bolnišnico). Z vajami sem začela sama. Nisem vedela, kako naj začnem, samo vedela sem, da nekje je treba začeti. No, začela sem s polževo hojo iz moje sobe do kopalnice, to bi bilo celih 10 metrov. Jaz sem potrebovala 20 minut, da sem prišla do kopalnice. Z rokami sem si pomagala, da sem se oprijemala zidu in se počasi premikala. Najprej levo nogo, nato desno. Začela sem stvari početi zavestno. Sprva sem večino dni vseeno preležala, ker me je utrudila hoja iz sobe do kopalnice. Mama mi je kupila eno spužvasto žogico, da sem lahko trenirala tudi z rokami. Vse je bilo tako težko in utrujajoče, da sem se večkrat zjokala in žogico zalučala med omare... Vendar za vsak uspeh je potrebno plačati svojo ceno. Vztrajnost je pa ključ do uspeha. Iz dneva v dan mi je šlo bolje. Po 4 mesecih treniranja doma sem začela še z bazenskim delom. Najprej sem trenirala apneo - prosto potapljanje na vdih. Čez mesec dni sem vključila še normalno plavanje, saj prej nisem mogla plavati zaradi močnega mravljinčenja v telesu. Postopoma sem dodajala še drugačne vadbe. Sedaj treniram apneo v društvu Apnea, pod vodstvom svetovnega prvaka Sama Jeranka, Neže Jeranko ter Saglara Mandzhieva. Suhe treninge pa treniram v Go Fit studiu, pod vodstvom mojega osebnega trenerja Nathana Muhic.

 

Foto: Osebni arhiv ( na sliki z leve proti desni; trener Nathan Muhic, Karin Heuffel, lastnik Go fit studia Matjaž Komel, Maja Grmek)


Kdaj si šla na prvo tekmovanje Morskih deklic?

Avgusta (2018) sem odšla na Evropsko prvenstvo morskih deklic. Skupina je bila sicer za šest, vendar barve Slovenije smo zastopale samo tri punce. Odnesle smo vrhunske rezultate. V štafeti smo bile prve, v umetnostnem podvodnem plesu pa druge, in bile smo najboljše v estetiki in plavutkanju.

 

Kako ohranjaš pozitivno energijo?

Po vrnitvi domov smo začele izvajati še treninge za male morske deklice, sama prirejam tudi privat rojstnodnevne zabave v bazenu, razne animacije po hotelih, nudim fotografiranje, videoposnetke ... Nisem še čisto v redu, vendar se je bolezen zaustavila. Pustila mi je sicer mravljinčasto desno stran, a to me ne moti, saj sem dovolj natrenirana. Postopoma sem prišla tudi do teka. Danes pretečem 10 km in tehtam 40kg manj. Potapljam se na dah zelo globoko, saj mi to daje en občutek svobode in poglobljanje samega vase. Tam spodaj, globoko, ni problemov, ni motečih mislih, tam si sam s sabo. Uživaš v trenutku svobode in samega sebe. Potapljanje na dah je tudi odlična vadba za kontroliranje našega EGA, za povezovanje telesa z možgani, da vemo, da imamo mi nadzor nad stvarjo. Nikoli si nisem predstavljala, da bom morska deklica, saj v otroštvu sem imela željo postati detektivka, vendar mi je bolezen prekrižala načrte. Iz dneva v dan odkrivam nove poti, nove izzive, saj mi to daje moč in pogum za naprej ter obvladovanje samega sebe. Prišla sem do tega, da nimam več kategorije pri plavanju, saj sem vidno bistveno super, čeprav mi je bolezen spet napredovala.

 

Foto: Metka Skrt

Kaj želiš sporočiti ljudem?

Moj  cilj je, da skozi svoje delovanje želim otroke in odrasle ozavestiti, naj uporabljajo stvari, ki so jim dane. Naj se ne sekirajo, kaj bi lahko bilo če bi bilo drugače. Živimo zdaj v tem trenutku, sprijaznimo se za preteklost in poskrbimo za boljši jutri, skratka pa živimo danes. Izzivi so vsak dan, razen na pokopališču jih ni!

Ko sem zbolela so me opozorili : Karin sprijazni se, nikoli več nebo kot je bilo. In seveda povem vam, res je, ni več tako kot je bilo, ampak sem v taki formi, da si še misliti nisem mogla, da jo bom dosegla. Moje edino zdravilo je, dobra hrana, šport, nasmeh na obrazu, pozitivni ljudje, ki me obkrožajo in pozitivne misli. Živet je treba vsak dan, saj umrje se le enkrat.

Zato vam povem, da nikoli ne odnehajte, samo začeti je treba in poti se odpirajo.

 

Lansko leto je Karin kot morska deklica nastopila tudi v videospotu pevke Maje Založnik s pesmijo: ''Voda sem, ti si dlan''.

 

Foto (prva slika): Metka Skrt

Pripravila: Maja Založnik