En poljub, ki slano peče

En poljub je pesem, ki zagotovo odzvanja v vseh ušesih, besedilo pa zna zapeti vsak Slovenec. Pesem je ustvaril Zdenko Cotič- Coto, besedilo pa napisal Jan Plestenjak samo pol ure.

Priljubljena balada je v najbolj prazničnem mesecu v letu dobila posebno novo akustično preobleko, da jo bomo lahko doma prepevali prav vsi.

Ta poseben projekt se imenuje POPR’N’SOU in ga sestavljata Zdenko Cotič- Coto in Marko Hrvatin, oba prekaljena glasbenika, ki imata zavidljivo odrsko zgodovino, vsak po svoje pa spremljata popularna slovenska imena, kot so Jan Plestenjak, Anika Horvat, Slavko Ivančić, Tinkara Kovač, Janez Bončina, Tomaž Domicelj, New swing kvartet, Nina Pušlar, Kvatropirci ...

Coto je o popularni pesmi zaupal:« Pesem En poljub sem napisal pred 10 leti. Melodija se je zgodila v trenutku spontano- sploh ne vem od kod je prišla. Opremil sem jo z akordi in to je postala ena od mnogih instrumentalnih skladb, ki sem jih delal tiste čase. Čez kakšno leto sem jo zaigral Janu Plestenjaku. Bila mu je všeč in takoj je rekel da bi jo zapel. Pa sem mu predlagal naj napiše besedilo in da naj v refrenu uporabi besede “sam en poljub mi dej v slovo”. Rečeno storjeno- v manj kot pol ure je napisal besedilo! Kar tam pred mano in to  besedilo je ostalo vedno isto- brez popravkov. Potem jo je zapel in me v trenutku navdušil. Nekaj tako preprostega in lepega že dolgo nisem slišal. Seveda sva takoj razmišljala kako bi pesem opremila in jasno je bilo, da tako intimna pesem ne potrebuje veliko, kitara, vokal in še nekaj. Pa je predlagal Modrijane. Poklical je Blaža in prvič smo se dobili pri Janu v Strunjanu novembra 2013. Prišli so na vajo in ko sva jim zaigrala pesem so imeli solzne oči. Takoj smo se ujeli in naredili aranžma. Posneli smo jo v studiu Martina Štibernika, video pa smo snemali v božičnem času. Že prvi dan je spot dosegel čez 20.000 ogledov. Ostalo je zgodovina. Od takrat naprej jo zaigramo na vsakem Janovem koncertu in vedno jo vsi pojejo.  Vedno znova sem ganjen in počaščen.”

ROJSTVO PROJEKTA POPR’N’SOU

Ker je pesem nastala natanko 7 let nazaj, se je Coto odločil, da si čarobna in pravljična številka zasluži nekaj posebnega. Tako sta z Martinom Hrvatinom posnela pesem v akustični izvedbi, v  aranžmaju dveh kitar in jo naredila še bolj čarobno, hkrati pa sta sklenila, da bo to prva pesem, ki bo izšla pod imenom novega projekta POPR’N’SOU.

Pesem En poljub ne more biti bolj primerna letu, ki se izteka, saj je pesem o slovesu in hkrati o upanju. Tako se bomo lahko z njo poslovili od vsega, kar se je slabega zgodilo v tem letu in hkrati bomo s polno mero hvaležnosti odprli svoje roke in povabili v letu, ki prihaja, čim več lepih stvari. En poljub nam daje upanje na boljše čase in medtem, ko pozdravimo v slovo vse staro, hkrati odpiramo vrata novemu, boljšemu.

Za pesem sta Coto in Marko posnela tudi spot s Petrom Klevo, na Titovem trgu v Kopru. “Čeprav ni tipičen božični video ima v sebi nekaj decembrskega, mogoče svečanega. Po letu in pol, ko nas je virus stisnil v kot, nosi ta video neko pozitivno sporočilo- sporočilo ljubezni”, je povedal Coto, ki verjame, da se bo pesem v novi izvedbi še bolj zasidrala v srca ljudi.

Boljše čase pa si želi tudi Marko Hrvatin, druga polovica kitarskega dueata POPR’N’SOU, ki upa, da se bo covid kmalu poslovil: “ December je čudovit mesec, poln presenečenj in pričakovanj. Seveda so se stvari lani obrnile na glavo in kot sem si vsa leta do sedaj želel več časa preživeti z mojo partnerko in družino, si letos želim, da bi imeli tudi kakšen koncert. Upam da nam bo kateri od “dobrih možev” to željo uresničil.«

Na te želje pa se je navezal tudi Zdenko, ki je razkril kakšni so prazniki pri njemu: »Prazniki so vedno lepi. Miklavž, božič, silvestrovo to so vedno družinska druženja- obiski, kosila, darila… Za nas pa taki dnevi velikokrat ne obstajajo, ker smo zakrat na odru. Imam le dve želji, ki je na koncu le ena. Da se letos za vedno poslovimo od Covida in da ga nikoli več ne bo nazaj. Preveč slabega je že naredil.”

VEČ O PROJEKTU POPR`N`SOU

“Duo POPR`N`SOU je nastal pred dobrim letom. Z Markom se poznava že dolgo, čeprav je več kot 30 let majši od mene. Ko je bil še osnovnošolec je obiskoval mojo šolo kitare, pred 6 leti pa se je pridružil bandu Jana Plestenjaka. Rada igrava akustične kitare in naredila sva nekaj priredb znanih slovenskih pesmi. Ni lahko narediti priredbe brez petja, a nama se je zdelo dobro, da narediva nekaj drugačnega, je o projektu povedal Coto.

Marko pa je dodal: »Popr’n’sou je zame nekaj posebnega. Coto me spremlja na moji glasbeni poti že od samega začetka in si štejem v veliko čast da skupaj igrava kot kitarski duet.  Ne glede na izkušnje, je ta zgodba za naju nekaj novega in svežega in na drugačen, poseben način poklon primorski in slovenski glasbi.«