Izdal knjigo in CD in iz štale naredil klub

Gal Furlan je znano ime v vodah, kjer se pretaka jazz glasba. Bobnar, tolkalec, oče dveh krasnih hčerk ter vsestranski umetnik, je izdal zanimiv projekt ob 20. obletnici ustvarjanja, ki ga je poimenoval Tišina je spregovorila. Gre za knjigo in CD, kjer najdemo eno uro improvizirane solo glasbe z bobni in raznimi tolkali. Knjigo, ki vsebuje razna razmišljanja ter poezijo, pa je Gal posvetil svojima hčerama Isabel in Klari. Knjiga Tišina je spregovorila je takoj po izdaji požela veliko zanimanja, saj so tovrstne knjige, skupaj z zgoščenko prava redkost, sploh v vodah improvizacijske jazz glasbe. »Jazz lahko izraža tisoč in eno stvar in sicer na tisoč in en način, zlasti free jazz«, nam je zaupal avtor in glasbenik, ki dodaja: »Večina popularne glasbe danes govori iste stvari, z istimi besedami in z istimi ritmi. To lahko pokaže samo površinsko gledanje in plehkost tega sveta, kar seveda, kot ni mogoče opisati z nekaj enostavnimi besedami, kako deluje človeško telo in svet v katerem živi, tudi ni mogoče opisati z nekaj enostavnimi ritmi in melodijami celotnega sveta glasbe in njenega izvajalca v interakciji z njo. Za razliko od jazza večina drugih glasbenih zvrsti, vsaka na svojem področju uporablja stilsko podobne glasbene elemente, ki v določeni zvrsti lahko ponazorijo in vzbujajo med seboj podobna stanja in občutke. Jazz pa lahko s svojimi elemnti izraža vsa čustva na zelo intenziven način z zelo širokim in barvitim spektaklom. Lahko brez besed opiše svet na način, ki ga oči sveta še niso videle. Ne rečem ničesa, tudi v drugih glasbenih zvrsteh se dobi veliko biserov, ampak če gledamo v odstotkih, se jih pojavi v jazzu veliko več, tudi če bi nekateri ljudje rekli drugače.«

Gal je že kot dvoletni otrok  začel kazati veselje do igranja bobnov. Svoji babici je kradel lonce in udarjal po njih, dokler mu niso kupili lastnih malih bobnov. Že s samo devetimi leti je začel obiskovati tečaje in delavnice afriškega bobnanja na djembi. Znanje afriškega bobnanja je začel pridobivati od mojstrov, kot so Lucio Cosentino, Abdoulaye Sene in Mamadou Diouf. Sledilo je dolgo obdobje najrazličnejši glasbenih udejstvovanj pri različnih projektih. Gal je bil v zadnjih letih dejaven v kar nekaj skupinah- Mojo Hišni bend, Antioksidanti, Fish on Mars, Perkašns, Nesesari Kakalu in mnogih drugih. Med drugim je Gal imel še razne priložnostne glasbene projekte in kot gost studijsko snemal za različne glasbenike. Soustvarja novo glasbo še z drugimi manjšimi zasedbami. Zainteresiranim pa z veseljem podaja znanje naprej. V zadnjih letih pa se ukvarja tudi z zvočno terapijo, v prostem času za hobi ljubiteljsko slika ter izdeluje inštrumente in druga umetniška dela.

Iz 300 let stare štale naredil klub

Lanko leto je Gal s pomočjo družine ustanovil Kulturno umetniško društvo Kussa. In odprl vrata Klubu Štala, ki se nahaja v prenovljeni, približno 300 let stari štali, ki stoji ob že obstoječem Kovaškem muzeju Mihaela Cusse v Lokavcu pri Ajdovščini.  Društvo ima namen prirejati dogodke kot so glasbeni nastopi, umetniške razstave, umetniške delavnice in podobno. Eden izmed takšnih dogodkov je tudi performans Tišina je spregovorila, ki je nastal v sodelovanju z igralcem Radošom Bolčino:

Foto Jože Požrl