Osvežilna poštna znamka

Naravna mineralna voda Donat Mg v letu 2018 praznuje 110. rojstni dan. Ob častitljivem jubileju je družba Droga Kolinska, članica skupine Atlantic Grupa,  v sodelovanju s Pošto Slovenije izdala priložnostno poštno znamko, ki upodablja prepoznavno embalažo mineralne vode. Donat Mg je s tem postal ena redkih blagovna znamk pri nas, ki je upodobljena tudi na poštni znamki, ta pa bo glas o obletnici mineralne vode ponesla širom po Sloveniji.

V letu 2018 mineva natanko 110 let, odkar je dr. Joseph Knett, znameniti hidrogeolog iz Karlovih Varov, v zdraviliškem parku v Rogaški Slatini ob iskanju izvirov naravnih mineralnih vod odkril izdaten nov izvir visoko mineralizirane vode. To so po bližnji Donački gori poimenovali Donat, voda pa je kasneje zaradi visoke vsebnosti magnezija pridobila tudi kemijski simbol Mg. Zgodba o mineralni vodi sicer sega še precej bolj v zgodovino. Legenda pravi, da je krilati konj Pegaz s kopitom zadel hribovje ob današnji Rogaški Slatini in s tem povzročil tektonski premik, ki je omogočil, da so na površje privrele naravne mineralne vode. V Rogaški Slatini je tradicija pitja mineralnih vod v terapevtske in preventivne namene prisotna že več kot 400 let.

Ob častitljivi obletnici je 25. maja 2018 Pošta Slovenije izdala 45 tisoč poštnih znamk z motivom 110-letnice mineralne vode Donat Mg. Priložnostne poštne znamke bo na večjih poštnih poslovalnicah po Sloveniji možno kupiti v naslednjem enoletnem obdobju (25. maj 2018 – 25. maj 2019), na manjših pa bodo na voljo naslednjih šest mesecev. Poštna znamka bo veljavna, dokler bo v veljavi valuta evro. Na slovenskih poštnih znamkah se sicer blagovne znamke zelo redko  pojavljajo, pri večini dosedanjih primerov je šlo za obeleženje dosežkov slovenskega industrijskega oblikovanja in ne za posamični izdelek oziroma blagovno znamko samo. Zato je blagovna znamka Donat Mg s svojo poštno znamko bolj izjema kot pravilo.

»Ob častitljivem 110. rojstnem dnevu Donata Mg smo razmišljali o darilu, ki pritiče naravni mineralni vodi, ki je edinstvena ne samo v evropskem, marveč tudi v svetovnem merilu. Tako se je porodila ideja o izdaji priložnostne poštne znamke, ki predstavlja odličen način ponesti sporočilo o jubileju in edinstvenosti Donata Mg po vsej Sloveniji,« je ob izdaji znamke dejal vodja razvoja in proizvodne kakovosti za Donat Mg,  mag. Aljaž Čoh.

Pošta Slovenije sicer na leto poleg rednih nominalnih znamk izda med 30 in 40 priložnostnih poštnih znamk. Kriteriji za njihovo izdajo so zelo strogi. Vsako leto po razpisu Komisija za izdajo poštnih vrednotnic in potrdil, ki je sestavljena iz različnih strokovnjakov, prispele predloge priložnostnih poštnih znamk skrbno preuči. Tako so blagovne znamke, ki bi dobile tudi poštno znamko, ne le v Sloveniji ampak tudi po svetu zelo redke.

 

Mineralna voda Donat Mg je močno prepletena z lokalnim okoljem, iz katerega izhaja. Brez Donata Mg si je namreč nemogoče zamisliti razvoj zdraviliške dejavnosti v Rogaški Slatini, ki je edinstvena v

 

 

slovenskem prostoru. Ob 110-letnici mineralne vode Donat Mg in izdaji priložnostne znamke so tako v Mestni galeriji kulturnega centra Rogaška Slatina pripravili razstavo, v kateri predstavljajo filatelistično zgodbo mineralne vode, vrelec Donat Mg na starih razglednicah, zdravilišča Rogaška Slatina na prehodu iz 19. v 20. stoletje ter geologijo, Knetteum in balneologijo. Na razstavi si lahko ogledate tudi eksponate vode Donat Mg ter likovna dela učencev okoliških osnovnih šol. Pri pripravi razstave, ki bo na ogled od 30. maja do 30. junija 2018, so sodelovali tudi Filatelistična zveza Slovenije, Občina Rogaška Slatina, Knjižnica Rogaška Slatina, Ljudski muzej Rogaška Slatina, Zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina, Zbirateljsko društvo Rogaška Slatina in Steklarna Rogaška d.o.o.

 

 

Donat Mg je edinstvena, večnamenska, omejena in z magnezijem najbogatejša naravna mineralna voda v Evropski uniji. Med nekaj več kot 2000 priznanimi naravnimi mineralnimi vodami v EU vsebuje namreč največ raztopljenih mineralnih snovi (13 g/L) in ima najvišjo vsebnost magnezija (1g/L). Vsaka kaplja mineralne vode Donat Mg nastaja kar 7300 let. Toliko časa namreč potuje skozi geološke plasti, v katerih se obogati z minerali. Zaradi svoje edinstvene sestave in fizikalnih lastnosti je bilo leta 2015 klinično dokazano, da je Donat Mg najboljša naravna rešitev pri zdravstvenih težavah sodobnega življenja, kot so prebavni problemi, pomanjkanje magnezija, zgaga in s stresom povezani učinki na telo.