10 kosov oblačil, ki jih nujno morate imeti v omari

Zakaj kljub polni omari oblačil ženske vedno trdiko, da nimajo česa obleči? Morda zato, ker jim primanjkujejo ključni kosi garderobe, ki so brezčasni in z njimi lahko ustvarijo kakršenkoli stil. To so osnove vsakega videza; oblačila, ki dobro izgledajo, če jih nosite samostojno ali kombinirane, morda poudarjene s kakšnim modnim dodatkom. Morda zaradi tega ne gre zanemariti dejstva, da naj vam ob nakupu le-teh ne bo težko odšteti več denarja, saj jih boste tako resnično lahko nosili ne samo več sezon, ampak tudi dekad. Tako boste z izbiro kvalitetnih oblačil tudi privarčevali, vaša oblačila pa ne bodo imeli roka trajanja, saj klasika traja večno.

Vsaka ženska, ne glede na leta, okus ali postavo, bi morala te kose imeti v omari. Ko boste te kose znali še pravilno kombinirati pa ne boste nikoli več v dilemi, kaj obleči. 

1. ČRNI SUKNJIČ ( BLAZER) 

Oblačilo, ki sem ga z razlogom postavila na prvo mesto, je črn suknjič oz.blazer. 

Njegova vsestranskost je vsekakor podcenjena. Čudovito in modno izgleda, če ga nosite v kombinaciji s kavbojkami in petkami, lahko ga oblečete tudi k ozkemu krilu in dosežete bolj poslovni videz, za večerni izhod ga lahko oblečete v kombinaciji z obleko; zahvaljujoč njegovemu klasičnemu kroju pa pristoji vsaki postavi. Če vam vaša postava dopušča, si lahko privoščite tudi teliranega. Primeren je tudi za vse ženske, ki jim zmanjkuje časa in morajo v nekaj minutah doseči popoln videz, pa najsi bodo to mamice ali poslovne ženske. Skratka – nepogrešljiv je v vsaki omari.

Pozorni bodite le na njegovo dolžino: naj vam sega do bokov. Daljši so včasih bolj »in« a je treba upoštevati postavo posameznika, saj vam neprimerna dolžina lahko skrajša noge.

2. BELA SRAJCA Z GUMBI

Izmed srajc je bela najbolj klasična, a naj vas to ne ustavi pri eksperimentiranju. Nevpadljive z nežnimi vzorci so vsestranske. Bodite pa ob nakupu pozorni na velikost, posebej na širino na prsnem delu. Naj bo velikost takšna, da vam zapeti gumbi ne bodo lezli narazen. K teliranemu kroju bodo odlično pristajale kavbojke, za bolj sproščen videz pa lahko oblečete ohlapnejši kroj in obujete balerinke.

3.  TRENČKOT

Njegovo redkeje uporabljeno ime je dežni plašč. Klasičen, funkcionalen, ohlapen, različnih barv in dolžin, primeren predvsem za prehodno obdobje - vse to je trenčkot. Izbira je neomejena. Izberite krojenega na A, saj pristaja vsem postavam in ga je možno kombinirati z vsemi oblačili.

4. KAVBOJKE

Najboljši nasvet glede kavbojk je, da izberete primerne svoji postavi, priporočilo pa, da so temno modre barve brez spranega videza. Tako jih boste v kombinaciji z bleščečim topom in petkami lahko nosile ob posebnih večerih s prijateljicami ali pa kombinirale z nizko obutvijo in srajco za kakšen nakupovalni potep. 

5. ČRNI SALONARJI

ČRNI salonarji trajajo večno. Usnjeni in matirani so vedno modni. Spredaj zaprti s srednje visoko peto vam bodo prišli prav tako za delo v pisarni  kot za večerni zmenek.

Njihov posebni čar je, da vam dajo tisto posebno samozavest, saj imate v njih tudi drugačno telesno držo kot v ostali obutvi.

6. OZKO (SVINČNIK) KRILO

Č e boste v življenju kupili samo eno krilo, naj bo ozkega kroja, saj je najbolj klasično in zato tudi najbolj vsestransko. Če ste poslovna ženska, je ta vrsta krila za vas obvezna. Ne samo, da z njim dosežete popoln poslovni videz – s poslovnega, klasičnega videza lahko s tem krilom preidete na katerikoli outfit. Priporočena barva je črna. Z dolžino do kolena je to krilo primerno za vsako priložnost, kombinirate ga lahko s suknjičem, puloverjem, bluzo…

7. USNJENA JAKNA

Trendovski a hkrati klasičen kos vaše garderobe.  Nosite jo lahko na ogromno načinov. Morda boste presenečeni, ko jo boste kombinirali z obleko in boste ugotovili, da je prav ta kos vašemu videzu dodal piko na i. Nepogrešljiva je tudi v prehodnih obdobjih.

8. ČRNA OBLEKA

Vsaka ženska bi morala imeti v svoji omari črno obleko. Lastnosti, ki jih pripisujejo tej obleki, so vsestranskost, brezčasnost in cenovna dostopnost. Tisto, zaradi česar je ta obleka tako posebna, je njen klasičen kroj, zaradi česar jo lahko kombinirate za vsako priložnost. Zapovedana dolžina je do kolena. Če jo kombinirate s suknjičem in visokimi petami, boste dosegli popolni poslovni videz. Za bolj sproščene priložnosti pa ji lahko dodate  usnjeno jakno ali jo popestrite z nakitom. Z izbiro dodatkov ali čevljev ji dodate svoj jaz. Če želite doseči prefinjen videz, se odločite za obleko s čipko. S pravo izbiro črne obleke boste izgledale seksi, a sofisticirano. 

9. NIZKA OBUTEV

Prave dame resda imajo v svoji omari visoke pete, a to še zdaleč ni edina obutev, ki jo uporabljajo, saj se znajo primerno urediti za vsako priložnost. Tekanje po opravkih ali udeležba na pikniku zagotovo zahteva udobno obutev. In tudi udobna obutev je lahko modna in privlačna. Dobro je imeti kakšno lahkotno obutev kot so balerinke, v hladnejših zimskih dneh pa nikar ne pozabite na tako imenovane »jahalne« škornje oz.škornje z nizko peto. Poleg tega, da je taka obutev zelo udobna, jo lahko kombinirate z večino oblačil.

10. RUTA

Eden izmed najbolj spregledanih in pozabljenih delov ženske garderobe je ovratna ruta ali šal. Že dolgo ni več samo del oblačila, ki bi nas grel okoli vratu, ampak modna zapoved.  Z njim lahko na  preprost način popestrite svoj videz na nevpadljiv način. 

Jožica  Lutar (moia.in)