Slovenski plesalci navdušili na Sardiniji

Slovenski plesalci so ponovno navdušili. Plesalci Plesnega mesta so iz svetovnega prvenstva, ki je bilo na Sardiniji prinesli 6 medalj, eno zlato in pet srebrnih.

Vodji Plesnega mesta, Marko Hren in Anita Vihtelič sta nam zaupala podrobnosti iz tekmovanja:

Koliko vaših članov je potovalo na Svetovno prvenstvo

Marko Hren: Lansko plesno sezono smo na državnem prvenstvu zaključili več kor odlično, saj so se na svetovno prvenstvo v Street Show Dance-u uvrstile štiri naše male skupine in tri formacije v vseh treh starostnih kategorijah,  poleg tega pa še pionirski in mladinski par. Toliko plesalcev še nikoli nismo peljali na svetovno prvenstvo, bilo nas je skupaj s starši in trenerji preko 100.

Ste vsi potovali skupaj?

ANITA VIHTELIČ: Ne, tokrat so se starši odločili za tri variante. Ena skupina (24 oseb) je z avtodomi odšla na Sardinijo že nekaj dni prej, imeli so mali dopust in kot pravijo so se imeli odlično. Druga skupina je odšla z letalom in so na Sardiniji ostali še dva dni kasneje in tudi oni so se imeli odlično in se naužili sonca in morja. Največja skupina pa nas je odšla z avtobusom in trajektom. Nima smisla, da vam še naprej delamo skomine, pač bilo je sončno, morje mokro, slano, super hrana in tudi mi smo se imeli odlično.

Vendar glavno noto odhodu na Sardinijo je dalo tekmovanje na Svetovnem prvenstvu in kar malo nepričakovani uspehi, oziroma 6 medalj je veliko več kot ste pričakovali.

Marko Hren: Že vrsto let je Hip Hop ples najbolj priljubljen ples med mladino in Hip Hop sodi v kategorijo Street plesov, kjer mu družbo delata še Electric boogie in Break dance. Ko pa govorimo o Street Show plesu lahko v plesnih koreografijah najdete združene vse tri naštete plesne zvrsti. Seveda pa je tukaj prisotna zgodba, ki jo plesalci podkrepijo še s kostumi in scenskimi rekviziti. Ko pa združimo ples, zgodbo, kostumografijo in scenografijo smo meščani Plesnega mesta najbolj zadovoljni, saj imamo takšno udejstvovanje na plesnem odru najraje. Uživamo vsako sekundo našega plesa in to se na koncu pozna tudi pri uspehih. Že več let smo iz Svetovnih in Evropskih prvenstev v Street Show plesih prinašali medalje, tudi najbolj žlahtne, vendar letos smo dobesedno podrli vse rekorde. 6 medalj je res lep uspeh.

Na sliki zmagovalki Anja in Zoja!

Plesno mesto daje velik poudarek na tekmovanja ali so vaši cilji še kje drugje?

ANITA VIHTELIČ: Ravno nasprotno, v PLESNEM MESTU rekreativno plešemo od prvega udarca srčka (plesni pilates za nosečnice) in kasneje pleše mamica z dojenčkom, enoletnikom in dvoletnikom. Nato od 3. leta dalje plešejo predšolski, nato šolski otroci, dijaki, študentje odrasli in tudi seniorji. Naše vodilo je, da je ples zdrava in prijetna rekreacija, pa tudi druženje, kjer ne manjka prijetnih trenutkov. Seveda pa določen procent mladine zamika tudi športni ples, kjer kot kaže s trdim delom lahko priplešejo tudi visoko, najvišje.

Na Sardiji je vaše ekipa vodilo več trenerk, seveda pa ste bili z njimi tudi vi. Kako funkcionira taka ekipa?

Marko Hren: Vsa zgodba se prične in konča pri plesnih pedagogih, ki jih vzgajamo sami (mnogi so z nami 15, 20, 25 let in več). Tak kader zagotavlja veselje vadečim v vseh starostnih kategorijah in nenazadnje tudi takšne rezultate, kot smo jih zabeležili na Sardiniji. Vodja naše Hip Hop in Street ekipe je bila Maruša Krušič, ob njej pa sta bili tudi njena leva in desna roka Ajda Brecelj in Petra Vegelj.

Organizirati tri starostne kategorije ni mačji kašelj, nenazadnje smo tekmovali skoraj v vseh Street Show kategorijah. Zelo sem ponosen na vse plesne pedagoge in plesalce, še posebno noto pri vsem tem pa imajo starši, bratje in sestre, ki tvorijo podporni team. Govorim sceni, ki jo pomagajo izdelat in postavit. Pomembna pa je tudi tribuna, kjer je navijaška ekipa Plesnega mesta povsod po svetu najglasnejša.

Če prav razumem vse skupaj, je ste kot ena velika družina iz Plesnega mesta.

ANITA VIHTELIČ: Ja. Meščani Plesnega mesta smo ena velika družina in ker pod tem imenom delujemo že 27 let smo tudi vsako leto »večja plesna družina«. Naši nekdanji plesalci so dandanes že starši, nekateri že tudi stari starši in z nami plešejo njihovi otroci in vnuku. Vsem njim se moram zahvalit za uspehe vseh let in na koncu naj dodam le tole PLES JE ZAKON

 

… Marko Hren je dodal: … in če se nam boste pridružili v Plesnem mestu boste tudi vi verjetno rekli: #plensomestojezakon

Marko in Anita sta izjemno ponosna na svoje plesalce!