V pričakovanju dneva državnosti

Skupina Čuki je ob 25. letnici samostojne Slovenije, ki jo bomo praznovali 25.6.2016, sklenila dvigniti kozarce visoko v zrak!  Slovenci bi morali razumeti Dan državnosti, kot združenje naporov Slovencev skozi stoletja in združenje Slovencev v sedanjosti za en sam cilj, ki je svobodno odločanje o svoji lastni usodi. Napori in žrtvovanje Slovencev skozi vso svojo dolgo zgodovino so se simbolično uresničili v dvigu slovenske zastave pred slovenskim narodom in celim svetom, s čimer smo pred vsemi dokazali, da si upamo, kar so nam hoteli vsi preprečiti in da imamo zaradi tega pravico do prihodnosti. Čuki so posebej za ta dan posneli pesem, katere refren se glasi » Zdaj pa kozarce vsi v zrak, Slovenec naj bo Slovencu brat. Vse se v pravo smer vrti, je kdo srečnejši kot smo mi?«

Čuki nikdar niso skrivali, da so slovenski bend, ki z veseljem to pove na glas. Čeprav s svojimi pesmimi največkrat ponašajo med poslušalce vesele zgodbe, pa nas včasih s svojimi besedili opominjajo ali pa opozarjajo tudi na stanje v družbi, saj jim ni sveeno, v katero smer se vrti naš svet. Se še spominjate o čem je pela uspešnica  izpred dvajsetih let o Kavbojcih in Indijancih.  »Eni beli drugi rdeči, nič ni važno sam da imamo mir«

Najnovejša pesem "Zdaj pa kozarce vsi v zrak" namreč govori tudi o tem, kako nam je Slovencem z leti morda nekoliko zbledela iskrica in zanos, ki smo si jo z osamosvojitvijo pred četrt stoletja vžgali v naših srcih in kako morda skupaj stopimo le še ob športnih uspehih, ko v čast naših športnikov zaigra naša himna. Drugače pa se vse prevečkrat zgodi, da smo kar vsepovprek eden čez drugega. Toda refren je seveda vesel in himničen, da si ga bomo z veseljem prepevali v velikih in malih družbah, na športnih dogodkih in povsod, kjer smo Slovenci ponosni na to, da kar smo.

Je pa morda nekoliko nenavadno, da Čuki, ki so sicer kar se alkohola tiče zelo na čistem, pišejo o kozarcih in o nazdravljanju. "Zdaj pa kozarce vsi v zrak" je pravzaprav napitnica. Napitnica Sloveniji. Ampak saj vemo, tudi naša himna je napitnica.  Fantje  pa seveda povdarjajo in to so napisali  tudi v napisu v videospotu, kako in kaj je z nazdravljanjem. Nazdravimo s človekom, mu pogledamo v oči in mu zaželimo vse najboljše, pa tudi če je v kozarcih mleko.

In ker je to napitnica, se ji prileže nekoliko keltsko-irski melos, s piščaljo (prva piščal je bila namreč najdena prav na naših tleh), pa violino, harmoniko, vse skupaj pa poveže nekoliko bolj rokerska kitara, ki da pesmi nekoliko uporniški pridih. Pesem so posneli z glasbenem producentom Martinom Štibernikom, s katerim so Čuki posneli že na desetine uspešnic.

Čuki pa so pod režisersko taktirko Janija Pavca za pesem " Zdaj pa kozarce vsi v zrak" posneli tudi videospot, ki je prav tak, kot je pesem sama; dinamičen, vesel in slikovit.  Pesem s Čuki prepevajo in nanjo plešejo delavci (v livarni Titan Kamnik), med športniki (hokejisti Slavije), med dijaki, (plesalci in plesalke Plesnega mesta), folkloristi (FS Iskraemeco), pa mažuretna skupina Veronika iz Kamnika, gasilci ... V zraku so slovenske zastave in veselo, prešerno vzdušje, kajti zadnja kitica pesmi nas navdaja z optimizmom:

SLOVENSKI ROD ŽE MNOGO LET PA ENO SI ŽELI

NAJ SREČA ZDRUŽI DOBRE VSE LJUDI

DA NI SOVRAŠTVA NI ZAMIR PA DA POZABIMO NA ŠPETIR

SE SPET POD NAŠE ALPE VRNE MIR