Tozon bo tekel

10. in 11. junija bo v Škofji Loki Tek štirih mostov, ki je v štirih letih prišel med top teke v Sloveniji – tako pravijo poznavalci, obiskovalci, še posebej pa udeleženci. Znan je predvsem po tem, da je ob progi ogromno število navijačev, ki huronsko spodbujajo vse – od prvega do zadnjega. K super vzdušju seveda pripomore tudi zgodovinska kulisa Škofje Loke, ki je ponoči še bolj magična. Svoje pa dodajo še zanimivi in znani ambasadorji, letos so to Miha Guštin, Matic Skobe, Andrej Miklavc in pa Čuk Jernej Tozon, s katerim smo tudi športno poklepetali.

 Jernej Tozon – Čuk, ki rad teka

Dogodek tako Škofjo Loko v dveh dneh spremeni v prestolnico teka, športa in druženja, česar se veseli tudi Tozon: „Sem tekač po duši. Rad tečem in se na splošno ukvarjam s športom. Ker me v Škofji Loki ne poznajo samo kot glasbenika, ampak tudi kot strastnega športnika, so me organizatorji, ki so tudi moji prijatelji, vprašali, če bi bil ambasador tega teka in sem z veseljem potrdil.“

Šport je zanj pol zdravja, zato se vsakokrat, ko mu čas dopušča odpravi v bližnje hribe ali na kolo. Šport in narava mu na splošno pomenita veliko in skorajda ni športa, ki ga ni poskusil.

Kaj pa mora pravzaprav početi ambasador Teka štirih mostov? „Predvsem mora rad tekat,“je v smehu dejal Čuk. Seveda mora podpirati športne dejavnosti in se udeleževati takšnih dogodkov. „Ker gre v tem primeru za Škofjo Loko, pa še toliko bolje,“ je nadaljeval sogovornik, ki ga je prav zaradi tega, ker tek poteka v njegovem rojstnem kraju, sodelovanje še bolj pritegnilo.

Kot ambasadorja ga sicer vabijo večkrat na razne dogodke po Sloveniji, ampak seveda mu čas ne dopušča udeležbe na vseh.“Ko gre za tvoj kraj, pa je takšno ponudbo, ne glede na zasedenost, težko odkloniti,“ je še dejal.

Zato se je nanjo seveda z veseljem odzval in se že veseli super vzdušja in velikega števila navijačev. Si jih obeta še več,ker je znani Slovenec? „Ljudje me v Loki pač poznajo, ampak me ne dojemajo kot neko znano osebnost, ampak kot preprostega fanta, navadnega Jereta, kot me kličejo prijatelji. Navijačev in tekačev bo pa zagotovo veliko in pričakujemo ogromno udeležbo, saj bomo na Teku štirih mostov tekli že petič,“ je razložil Škofjeločan, ki vabi na tek vse ljubitelje tovrstnih prireditev, saj je proga zelo zanimiva, ponuja tudi možnost štafete, veliko pa bo tudi spremljevalnega programa. Prav tako ne bo manjkalo glasbe. 

Tek štirih mostov je največja športno-turistična prireditev na Loškem in v tem delu Gorenjske. Lani so tako s to zanimivo prireditvijo v Škofjo Loko v obeh dneh skupaj privabili okrog 10.000 ljudi. Kot so dejali organizatorji, je teklo skoraj tisoč vrtčevskih in šolskih otrok, večernega teka se je udeležilo 1.250 tekačev vseh starosti, na startno ciljnem prostoru, ob celotni progi, na obeh prizoriščih večernih koncertov pa je bilo skoraj 8.000 Ločanov, spremljevalcev, turistov in drugih obiskovalcev. »Najbolj sem presenečen nad vzdušjem. Če bi vedel, da je tako dobro, bi se udeležil vseh dosedanjih tekov. To je neverjetno. Če bi zmagal na olimpijskih igrah, bi bilo nekako tako,« je po teku za Gorenjski glas izjavil Tone Kosmač, zmagovalec lanskega Teka štirih mostov. Letos pričakujejo okrog 2.500 udeležencev, od tega 1.200 otrok, v sodelovanju s škofjeloškima kluboma Lions in Rotary pa vsako leto omogočijo še tek slepim in slabovidnim, članom društva Projekt človek ter učencem OŠ Jela Janežiča iz Škofje Loke za otroke s posebnimi potrebami. 1evro od vsake prijavnine namenijo za dobrodelnost. Tako so lani podarili 1.200 evrov škofjeloškemu Društvu Sožitje za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju. Letos bodo zbrana sredstva  namenili družini tragično preminulega 43-letnega moškega iz Breznice pod Lubnikom v Škofji Loki, ki je 18. aprila 2016 izgubil življenje v delovni nesreči v Dolenji Žetini. Žena je izgubila moža, štirje otroci očeta in kmetija gospodarja.