Neverjetno: Tepeš premagal Prevca in ostalo konkurenco

EKOnova Rally - nova dimenzija Eko Rallyja v Sloveniji- kjer so zmagovalci vedno popolno presenečenje!

Skakalec Jurij Tepeš je v rallyju zmagal že dvakrat in celo premagal Petra Prevca. Kdo bo slavil letos?

EKOnova Rally Slovenia je edini rally, kjer se na enem mestu zberejo profesionalni vozniki, ljubiteljski vozniki, VIP osebnosti, mediji in lepotice. Je tudi rally, kjer je dvakrat zapored skakalec Jurij Tepeš, premagal Petra Prevca, naši skakalci pa ne samo da zmagujejo v skokih in poletih, temveč so zmagali tudi na rally-ju in sicer skupinsko s Fordom. Kdo bo zmagovalec letošnjega rallyja EKOnova? Izvedeli bomo že ta vikend, saj bo rally potekal med 31. marcem in 2. aprilom. Še posebej bo za medije zanimiv ravno 2.4., kjer se v tekmovanju, ki mu pravijo kar VIP rally, profesionalcem ob bok postavijo tudi različne VIP osebnosti, ki se za en dan prelevijo v drzne voznike ekološkega rallyja. Tekmovalci bodo morali letos prevoziti nekaj najlepših gorskih prelazov v jugovzhodnih Alpah in sicer v Avstriji in Sloveniji. Spopasti se bodo morali z 11-timi točnostnimi vožnjami in eno spretnostno vožnjo. Skupna dolžina EKOnova Rally Slovenija pa bo okoli 1.000 kilometrov. Letošnji rally EKOnova je še posebej vesel organizacijske podpore tako Bleda in župana Janeza Fajfarja kot tudi Ljubljane, zelene prestolnice Evrope 2016 in njenega župana Zorana Jankovića.

Rally-ja so se v preteklih letih udeležili že številni  znani obrazi, ki so se za en dan prelevili v čisto prave adrenalinske voznike rally-ja, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Rado Mulej, voditeljici Urška Majdič in Kaly Kolonič, bobnar Marko Soršak- Soki, skupina Victory, Miss Universe Sara Savnik in Marika Savšek, Katarina Benček, pevca Dadi Daz in Damir Kovačić, Katja Fašink, košarkarski trener Sašo Filipovski, komik Miki Bubulj, Hellcats, voditelj Alen Podlesnik, košarkar Saša Nesterović, Alenka Gotar, hokejska legenda Rudi Hiti in številni drugi …

Rally - priti skupaj, družiti se!

S Rally bo med 31. marcem in 2. aprilom organiziral velik mednarodni ekološki rally EKOnova. Središče rallyja EKOnova bo na Bledu, slovenskem alpskem biseru. Tekmovalci bodo prevozili nekaj najlepših gorskih cest v Sloveniji in Avstriji. Gre za nekakšno nadgradnjo VIP Rallyja Geoss, saj se bodo udeleženci morali držati pravil FIA Alternative Energies Cup.

Pravzaprav bo S Rally organiziral kar dva rallyja in sicer EKOnova PRO in EKOnova AM.

“Pri EKOnova Rally PRO se bomo natančno držali pravil FIA Alternative Energies Cup-a, tako kar se tiče avtomobilov, ki lahko nastopajo v skupinah IIIA, VII in VIII, kot tudi vse drugih tehničnih in športnih pravil, ki jih zahteva FIA. Tekmovalci v skupini PRO – kot profesionalci – bodo morali v dveh dneh prevoziti 9 točnostnih voženj in eno spretnostno vožnjo v BTC-ju. Gre za tehnično precej zahtevne ceste prek gorskih prelazov, tudi mejnih, ter nekaj zahtevnih cest, ki jih poznamo tudi iz športnih rallyjev,” pravi Primož Lemež, glavni organizator rallyja EKOnova.

“Pri skupini AM – kot amaterji – pa veljajo nekoliko drugačna pravila. Rallyja se lahko tekmovalci udeležijo s katerim koli avtomobilom in ne samo tistimi, ki jih predpisuje FIA. Vendar so športna pravila povsem enaka. Za rezultate se pri obeh skupinah upošteva natančnost pri točnostnih vožnjah in porabljena energija. Razlika med skupinama pa je še v tem, da imajo lahko tekmovalci v skupini PRO dodatno pomoč za merjenje razdalje, ki se priključi neposredno na avtomobil, v skupini AM pa te pomoči ne smejo imeti. Ob tem pa bodo tekmovalci v skupini AM tekmovali samo v soboto, sobotni itinerar pa je za obe skupini enak!”

Organizatorji so se za tak korak odločili, ker ne v Sloveniji in ne drugod po Evropi na cestah še ni dovolj avtomobilov, ki smejo nastopiti na prvenstvih FIA za alternativne energije: ”Poleg tega pa je naš namen tudi ozaveščanje ljudi, da tudi njihov stil vožnje, ne samo avtomobil, ki ga imajo, zelo vpliva na porabo goriva. Na Rallyjih Geoss smo ugotovili, da imajo tekmovalci tudi za 2 do 3 litre nižjo porabo na 100 prevoženih kilometrov, kot je njihovo siceršnje povprečje. Ob tem pa ne vozijo nič počasneje. Morda pa jih s takimi prireditvami tudi navdušimo za nakup kakšnega bolj ekološkega modela! Na ta način lahko omogočimo tudi tekmovalcem, ki so se udeleževali Rallyja Geoss, da se udeležijo tudi Rallyja EKOnova.”

Rally bo potekal po Sloveniji in Avstriji. V obeh dneh rallyja bodo morali tekmovalci kar nekajkrat prečkati mejo z Avstrijo. “Za sodelovanje z Avstrijo smo se odločili iz več razlogov. Eden je prav gotovo ta, da meje niso več tako odprte, kot so bile še pred kratkim. Želim si, da bi sodelovanje med narodoma ostalo nespremenjeno. Drug razlog je ta, da imajo Italijani v pokalu FIA Alternative Energies Cup kar nekaj dirk, Avstrijci pa nimajo niti ene. Prav tako v FIA pokalu nastopa veliko italijanskih voznikov, Avstrijcev pa do zdaj nisem zasledil. Upam, da se zaradi EKOnova Rallyja kdo od njih v bodoče priključi tudi FIA pokalu.”

Organizatorji se trudijo, da bi bil to najbolje organiziran eko rally v letošnji sezoni. V veliko pomoč organizatorjem so tudi pri podjetju Sava Turizem, ki razumejo, da so take prireditve odlična promocija ter priložnost za zaslužek. Infrastrukturo njihovih blejskih hotelov bodo organizatorji s pridom izkoristili! Organizatorji pa se zahvaljujejo tudi avstrijskemu avtomobilskemu klubu OSK za vso podporo in pomoč pri organizaciji prireditve ter Slovenski turistični organizaciji!

Je pa Primož Lemež še najbolj vesel načelne in organizacijske podpore tako Bleda in župana Janeza Fajfarja kot tudi Ljubljane, zelene prestolnice Evrope 2016 in njenega župana Zorana Jankovića.

Torej “Let’s Rally”, kar dobesedno pomeni priti skupaj, družiti se. Torej družimo se v “eko slogu!”

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Toyotin mladinski pokal; drive safe, smart & clean!

Na mladih se svet pelje!

Društvo S Rally bo v sodelovanju s Toyoto Slovenija in Radiom Antena pripravilo svojevrstno tekmovanje za mlade voznike v okviru EKOnova Rally Slovenija. Gre za tekmovanje, kjer bo strokovna žirija s pomočjo družbenih omrežij in poslušalcev Radia Antena izbrala tri posadke, ko bodo nastopile na EKOnova Rallyju Slovenija v kategoriji PRO. Primož Lemež, predsednik društva S Rally, ima s prirejanjem podobnih izborov že veliko izkušenj. Ljubitelji avtomobilskega športa se gotovo spomnijo izborov za ekipo Petrol Racing. Ti so bili izredno uspešni tako po športni, kot tudi po promocijski plati. Prav tako je Primož Lemež organiziral izbore za ekipi West McLaren Mercedesa. “Je, res je, do zdaj se je vedno pokazalo, da so taki izbori za različne ekipe uspešni v vseh pogledih,” pravi Primož Lemež. “Je pa res, da se to pot izbori nekoliko razlikujejo od vseh prejšnjih. Prvič smo namreč dodali tudi ekološko noto. Je pa to logično, saj je celoten EKOnova Rally zasnovan ekološko. S pomočjo Radia Antena in glasovanja njihovih poslušalcev, bomo najprej izbrali 20 posameznikov; deset deklet in deset fantov. Po preizkusu vožnje bo v finale prišlo šest posameznikov - tri dekleta in trije fantje. z njimi bomo sestavili tri ekipe: žensko, moško in mešano” je na kratko potek izborov za pokal Toyota Youth Cup predstavil Primož Lemež. “Za tako akcijo smo se odločili, ker prav vse raziskave kažejo, da se prav mladim najbolj fučka tako za ekologijo, kot za avtomobile,” nadaljuje Lemež, “in mislim, da jih lahko spodbudimo k pozitivnejšemu razmišljanju prav s takimi akcijami, kot je ta. Že sami izbori prek socialnih omrežij, sodelovanje na rallyju, kjer ne bo manjkalo niti zabave niti tekmovalnosti, vse skupaj pa bodo v živo lahko prek socialnih omrežij spremljali tudi njihovi vrstniki, je tisto, kar zanima mlade. Prepričan sem, da bodo prav take akcije mlajše napeljale k bolj dovzetnem razmišljanju o trajnostni mobilnosti.”