Ples vpliva blagodejno na otroka

Ples je dejavnost, ki je primerna oblika rekreacije za vsako življenjsko obdobje, predvsem pa za otroke ples predstavlja prijetno rekreacijo ob glasbi, pri čemer mali nadebudneži sprostijo odvečno energijo. Več o tej temi nam je zaupala nekdanja profesionalna plesalka akrobatskega rokenrola, plesna učiteljica in mednarodna sodnica za rokenrol Anita Vihtelič iz PLESNEGA MESTA, ki večino svojega časa posveti otrokom. Poznate jo po ikončinih koreografijah skupine Čuki ter Ribiča Pepeta.

Kako ples lahko vpliva na otroka?

Druženje na plesnih uricah pomaga pri socializaciji. Otrok spoznava nove prijatelje, učitelje, se nauči sodelovanja v skupini, delovanja v paru, nauči se pomagati prijatelju, prav tako preko plesa izraža čustva ter se uči osnovnega bontona. Vpliva tudi na samozavest, otroci in najstniki se učijo nastopanja, odgovornosti. Najstniki se lahko skozi ples poistovetijo z vzorniki iz videospotov ali starejšimi vrstniki, učimo jih da se preko discipliniranega dela lahko dosežejo svoje cilje. Prav tako se njihova disciplina v plesu, odraža na vseh ostali življenjskih področjih, tudi kasneje, ko so že odrasli. Še posebej bi poudarila, da je ples zelo pomemben dejavnik pri odraščanju oz. prehajanju v puberteto, saj se poleg učenja najstniki s plesom tudi zabavajo, družijo in tudi družba je mešana glede na spol, kar pozitivno vpliva na psiho-fizični razvoj. Fantje so sicer v manjšini, vendar so njihovi vedenjski vzorci drugačni od fantov, ki se ukvarjajo s športom, kjer so izključno samo fantje in seveda to drži tudi za dekleta. Edini problem je, da je kasneje, v puberteti, fante težko prepričati za ples, veliko lažje jih je, ko so mlajši. Ne vem zakaj nekatere mamice mislijo, da ples ni za fantke, med tem ko si same želijo, da bi bil mož odličen plesalec.

Kakšni pa so učinki na otrokovo razvijajoče se telo?

Z vidika motoričnih sposobnosti ples pozitivno vpliva na pridobivanje koordinacije, ravnotežja, gibljivosti in nenazadnje tudi moči. Res je, da so nekatere motorične sposobnosti v veliki meri prirojene, a s primerno vadbo prav v rosnih letih tja do 6., 7. leta naredimo največ. Ravno zato smo v PLESNE MESTU pripravili programe za…otroke, ko so še v trebuščku. Torej pri nas vadijo že noseče mamice, pa kasneje mamice z dojenčki, nato malčki do 3. leta skupaj s starši in samostojno od 3. leta dalje, torej imamo ločene programe po starostih. Vsaka starostna skupina ima svoj program in ne združujemo otrok različnih starosti do 7. leta. Starši se vedno bolj zavedajo, da je pridobivanje koordinacije, ravnotežja, gibljivosti in nenazadnje tudi moči v rani mladosti pravzaprav popotnica za celo življenje.

V Plesnem mestu poteka nova vpisna sezona, zato pohitite z vpisi. Več informacij najdete na www.plesnomesto.si