Jožetove melodije na dnu morja

Jožeta Potrebuješ, vodjo legendarne skupine Čuki, se nekateri še spominjate tudi po tem, da je bil v začetku devetdesetih let prvi slovenski estradnik, ki je imel mobilni telefon. Kakšni so bili takrat mobilni telefoni, si danes zares težko predstavljamo in iz Jožeta so se takrat skoraj vsi norčevali in celo nekaj vicev je takrat nastalo na ta račun. Menda je Jonas, ki je takrat vodil kultno oddajo Videošpon, namenil kar celo oddajo Jožetu in njegovemu mobilnemu telefonu, če se je temu sploh lahko tako reklo, saj so imeli takratni telefoni skoraj en kilogram, vezani so bili na oddajnik v avtomobilu, niti slučajno pa ga nisi mogel nositi v žepu. 

Ampak Jože, ki je s Čuki bil takrat zavoljo hitov kot so Rdeča mašna, Ta vlak, Zanzibar, Zobar, predvsem pa mega uspešnice Krokodilčki daleč najbolj iskan glasbeni izvajalec pri nas - nekoč so imeli celo šest nastopov v enem dnevu in to na različnih odrih širom po Sloveniji, je že vedel, zakaj s seboj nositi vso to kramo. Kajti biti skozi dosegljiv in na razpolago je bila takrat, kot tudi še danes gromozanska prednost. Seveda so to kmalu ugotovili tudi drugi in s časoma je Jožetova navada vedno manj ljudem ostala smešna. V nekaj letih so vsi hodili in hodijo še danes okrog s sicer mnogo manjšimi in tehnološko neverjetno bolj naprednimi napravami. Seveda je tudi Jože vedno v koraku s časom in v njegovih rokah je vedno zadnji krik tehnike, ki mu danes pomeni mnogo več kot le stalno dosegljivost. 

Se je pa Jožetu lansko leto oktobra prav zaradi mobilnega telefona zgodila ena nezgoda, ki ga je zelo razžalostila. S kajakom je kot že tolikokrat veslal od Izola do Pirana in na pol poti, v miru pogleda, kdo ga je poklical, odpošlje najnujnejša sporočila, naredi kakšno fotografilo, katero včasih deli tudi s prijatelji na FB-ju, velikokrat pa si posname tudi kakšno novo glasbeno idejo, ki se mu rodi med veslanjem.Takrat pa je naenkrat čisto blizu njegovega kajaka pridrvel motoren čoln tako hitro, da so Jožeta valovi skoraj prevrnili. V tistem trenutku,ko je komaj lovil ravnotežje, mu je mobilni telefon padel v več kot 20 metrsko globino morja. Uf, šok, ko se je Čuk zavedal, kaj bo vse to “potegne za sabo”. Skupaj s potapljači so kar nekaj ur iskali napravo po morskem dnu, vendar zaman. Jože pa se ni najbolj sekiral zaradi skoraj leto dni starega telefona, pa tudi ne zaradi skoraj dva tisočih telefonskih številk prijateljev, glasbenikov, estradnikov, pa mailov in vseh teh stvari, ki jih ima tako ali tako shranjene tudi v oblaku. Vseh - razen enih. V telefonu in žal nikjer drugje, je imel posnetih tudi čez 100 novih melodij in osnutkov pesmi, ki si jih vedno posname kar v telefon. Tako je potonilo skupaj s tistim telefonom tudi veliko bodočih uspešnic, ki jih žal nikoli ne bomo slišali. Jože Potrebuješ je namreč tudi eden vodilnih in najuspešnejših avtorjev pri nas, saj se pesmi skupine Čuki pojejo in predvajajo praktično povsod in verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi znal vsaj par njihovih uspešnic. Po zaskrbljenosti in slabi volji, ki je sledila v naslednjih dneh, se je Jože, ki ga zlepa ne spravi s tira nobena stvar, sprijaznil z dejstvom, da pač tem melodijam očitno ni bilo usojeno, da bi kdaj ugledale luč sveta. Na novo je posnel vsaj tiste napeve, ki so mu ostali v spominu in seveda takoj vzpostavil sistem, da si dela takojšen “beck up” tudi za vse glasbene ideje. Vsaka šola nekaj stane in tale je bila za Jožeta zelo draga, vsaj toliko, kolikor so mu drage njegove melodije. 

Seveda pa se je Jože s Čuki že lotil novega komponiranje in prav te dni skupaj z Martino Štibernikom snemajo novo pesem, ki bo luč sveta ugledala v sredini februarja. Ni prav nič žalostna, saj je napitnica in to prva napitnica skupine Čuki. Komu je namenjena pa izveste prav kmalu.