Tako mlada, pa že v svetovnem vrhu

Sta še mlada, a se lahko kosata z največjimi. Evelin Arh in Matej Matečko, sta dosegla največji uspeh v svoji karieri. Kaj vama pomeni naslov svetovnega prvaka med st. mladinci?

Evelin&Matej:

Evelin: Ta naslov  mi v tem trenutku pomeni VSE. S tem naslovom sva zaključila kategorijo “starejih mladincev”, poplačal se nama je ves trud, katerega sva vložila v najino dolgoletno plesno kariero,  izpolnile so se mi sanje, ta naslov mi je dal zalet za naprej, da se bova še naprej trudila, kajti samo z najinim trdim delom , delom in nasveti trenerjev , podporo staršev lahko dosežeš takšen rezultat! Predvsem pa sva zelo vesela.

Matej: Ta naslov mi pomeni vse. Nikoli si nisem predstavlja, da bi bil lahko svetovni prvak. Nekoč sem sicer v knjigo želja zapisal, da bi rad postal svetovni prvak, vendar to je bila takrat le iluzija, ki je danes prerasla v resničnost. Za to sta potrebna trdno delo in trud ter prijateljstvo med plesalcem in plesalko.

Kdo je najbolj zaslužen za vajino zmago?

Evelin&Matej:

 Evelin:V paru sva za uspeh zaslužena oba enako. Vsak od naju da končnemu nastopu nekaj svojega, edinstvenega, vsak da del sebe. Zmagaš pa takrat, ko se združi vse najboljše od obeh. Poleg najinega vložka pa je pri končni zmagi zelo pomemben trenerski team, kateri najbolje ve, kako naju do te zmage pripeljati.  Še enkrat iskrena hvala trenerskemu teamu Plesnega mesta. Pa seveda brez mojih staršev in brata, kateri me ves čas podpirajo in živijo z R’n’R, ne bi bila danes tukaj, kjer sem.

MATEJ:  Za najino zmago sva zaslužna prav oba. Pomembna je najina predanost plesu in najino medsebojno prijateljstvo. Do tako visokega naziva pa so naju pripeljali trenerji z izvrstnimi treningi in svetovanjem. Zelo pomembna pa je tudi podpora moje družine.

Bi lahko s tem naslovom spodbudila kaj več ljudi, da se začnejo ukvarjati z rock n rollom?

Evelin: Prepričana sem, da sva z najinimi rezultati in doseženo zmago navdušila še kakšnega otroka oz.mladostnika, da se preizkusi v rock n rollu, kajti to ni samo ples, ampak je kombinacija akrobacij, plesnih figur, nastopanja, jazz elementov…

Mislim pa, da bi bilo veliko več plesalcev R’n’R , če bi imeli ob sebi prave ljudi, tako trenerje kot podporo staršev.

Matej: Upam, da bova z najinim naslovom svetovnih prvakov navdušila tudi druge. Rad bi sporočil, da rock and roll niso samo treningi, ampak nas združuje prijateljstvo. Med seboj se dobro razumemo, se podpiramo tako na treningih kot tudi na tekmah. Nastopamo pa tudi v raznih TV oddajah in našemu rock n roll plesnemmu znanju dodamo še Hip Hop, Jazz, Show …

Zakaj menita ta plesna zvrst ni tako popularna kot ostale?

Evelin&Matej: Rock n roll se sicer ne more meriti s Hip Hopom, mogoče zato, ker nismo dovolj dobro predstavjeni v medijih…. in zaradi tega se mladi tudi manj odločajo za ta ples. Je pa to velika škoda, kajti R’n’R je ples in zraven še akrobatika, če imaš rad oboje je to kombinacija ki te prevzame.

Matej: Moje mnenje je, da rock and roll glasba ni več tako popularna kot je bila včasih. Poleg tega je rock and roll ples zahtevnejši in za vrhunske rezultate je potrebnih 5-6 treningov tedensko in to po dve, raje tri ure. Pri Hip hopu se trenira 2-3x tedensko in običajno po 1,5 do 2h. No se pa mi veliko trudimo za popularnost in da bi spodbudili tudi druge za to plesno zvrst, smo se udeležili oddaje Slovenija ima talent. 

Kaj vama pomenijo tekmovanja in zakaj tekmovati? Kaj je najbolj razburljivo in kaj najmanj?

Evelin: Meni tekmovanja pomenijo zabavo. Odplešeš najbolje kar lahko ,se potrudiš, se zabavaš in na koncu veseliš. Tekmovanja imam rada, saj takrat lahko pokaževa kako sva se pripravila in na podlagi sodniških ocen vidiva, kje sva dobra in kaj morava še potrenirati. Najbolj razburljiv občutek je ta, da se na tekmi srečaš in pomeriš s plesalci drugih klubov in dežel in vidiš kdo je boljši.

Matej: Tekmovanja nama pomenijo zelo veliko, saj se na njih pokaže najin trud, ki sva ga vložila na treningih. Tekmovanja ti dajo še dodatno stimulacijo, da na treningih delaš še več in bolje. Najbolj razburljivo je, ko čakaš na svoj nastop predvsem v finalu in ko izveš svoj rezultat.

Ko bosta šla med člane pa se bodo v koreografiji znašli tudi elementi akrobatike, kajne.  Se tega veselita, vaju je strah, kako o tem sploh razmišljata?

Evelin: Jaz se osebno težjih akrobacij veselim. Všeč mi je, ker lahko z Matejem delava skoraj vse akrobacije, nič se jih ne bojim, vsaka na novo osvojena akrobacija mi da neko osebno zadovoljstvo, da to zmoreva. Z akrobacijami sva se srečala že veliko prej in sicer lani, ko smo se pripravljali na nastop na “Slovenija ima talent”, tako, da za naju to ni nič novega. Komaj čakam treninge, da spet poizkusiva novo akrobacijo.

Matej: Po eni strani si močno želim prestopiti v višjo kategorijo saj me članske akrobacije zelo veselijo. Akrobacij me ni strah, saj sem prepričan, da z Evelin zmoreva tudi to. Veliko akrobacij sva ze sprobala. Po drugi strani mi bo zelo težko zapustiti starejše mladince, saj sva tukaj dosegla največji uspeh.

 Kateri rock n roll glasbeni komad pa je za vaju najboljša plesna podlaga? Nad kom se navdušujeta?

Evelin;Meni je zelo všeč komad Twist of  love. Imava ga za finalni nastop najinega plesnega programa. Na ta komad so nama trenerji tudi pripravili program in z njim  sva si v Franciji priplesala naslov  Svetovnih prvakov za leto 2015 v kategoriji starejših mladincev. Veliko je zelo dobrih, meni pa je še vedno najljubši Elvis Presley.

Matej: Zelo všeč mi je najin komad, ki ga imava za finalni nastop (Twist of love). Seveda je tudi veliko drugih zelo dobrih komadov npr. Bryan Adams- We’re gonna win

Kako kreirata kostumografijo? Kaj je obvezno pri vas?

Evelin: Za najine kostume poskrbi  Romana Hren (For You), pred izdelavo kostuma se skupaj pogovorimo, oba z Matejem poveva svoje želje, kostuma pri paru se morata ujemati, vendar morata biti narejena tako, da sta vsakemu posebej “pisana na kožo”. Biti mora poseben, drugačen, izviren, da takoj ko stopiš na oder, sodnikom “padeš” v oči. Seveda pa se moreš v njem dobro počutiti in te ne sme ovirati pri plesu in akrobacijah. Kostum se mora ujemati tudi s koreografijo in komadom, na katerega je program narejen.

Matej: Najin zadnji kostum je bil zelo zelo načrtovan. Marko Hren je izdelal skico, ko jo je Silvia Mandel Hren še dodelala in nato je vse skupaj udejanila Romi. To je zagotovo kostum, ki je dvignil največ prahu v letošnji sezoni, sedaj pa že čakava da naju bodo skopirali … ha ha ha ampak origibal sva le nosila midva.

Kaj si želita v življenju še doseči in kaj postati? Tudi kaj neplesnega, mogoče? …nekaj opišita na katero šolo hodita in kaj si želita početi v življenju….

Evelin: Želim si postati plesna učiteljica in tudi trenerka rock and rolla. 

Matej: Rad bi se vpisal na fakulteto za šport in postati učitelj sportne vzgoje. Poleg tega pa bi rad svoje plesno znanje prenašal tudi na druge.