Svetovna prvaka v rock and rollu sta Slovenca!

Svetovno prvenstvo v Bourg en Bresse-u v Franciji je bilo zaradi terorističnih napadov v Parizu nekaj časa pod vprašanjem izvedbe, a naposled je odjeknila informacija, da bo tekmovanje izvedeno. Čeprav se je vsaj pri prvih korakih le čutila rahla napetost, pa je iz situacije kmalu ozračje preraslo v prijateljstvo med plesalci, toplo in bučno navijanje s tribun pa jih je počasi vendarle sprostilo in tekmovanje se je končalo z izjemnim uspehom za Slovenijo, saj sta plesalca Evelin Arh in Matej Matečko postala svetovna prvaka v rock and rollu, njuna starejša kolega Julija Horvat Zilhofer in Luka Brulc iz članske kategorije pa sta zabeležila drugo mesto na Svetovnem pokalu. To pa niso edini odlični rezultati slovenskih plesalcev, ki jih je spremljala najglasnejša ekipa navijačev, ki so tokrat res dobili še dodaten vzgon za svoj navijaški vzklik »KDOR NE PLEŠE NI SLOVENC«.

O Evelin in Mateju:

EVELIN ARH je stara komaj 3 leta je prestopila prag Plesnega mesta in od tega prelomnega dne, pa vse do danes, je ples njen spremljevalec. Med številnimi plesi jo je najbolj pritegnil akrobatski RnR, v katerem uživa in vztraja še danes. Rock and roll pa je navdušil tudi njenega brata, ki pa je tudi »uradni fotograf Plesnega mesta« MATEJ MATEČKO je z bratom pred osmimi leti gledala njegov nastop, ki je Mateja in njegovega brata tako prevzel, da sta tudi sama postala rock and roll plesalca.

 »Razdalja med Parizom in Bourg en Bresse je okoli 500 km, a strah ali pa vsaj velika mera nelagodja, je vladal med plesalci, trenerji in navijači. Organizator je poskrbel, da so dobivali vse potrebne informacije, zelo hitro pa se je po telefonu oglasil tudi predstavnik iz ambasade, poslali pa so tudi informacije o stanju iz ministrstva za zunanje zadeve in predsednikovega urada«, nam je zaupal Marko Hren, njegova nekdanja rock and roll plesalka, s katero že več kot 25 let skupaj vodita Plesno mesto, pa je dodala:« Kljub izjemno dobrim treningom, nesporni pridnosti in predanosti ter talentu, sta Matej in Evelin kar šestkrat zapored osvojila drugo mesto. Vse je že kazalo, da se bo tako končala sezona, a z Markom sva s parom še naprej delala predvsem na odrskem nastopu, ki mora očarati publiko, sodnike in to se lahko doseže le če se pleše iz srca. Vse to sta imela Matej in Evelin imela že ves čas v sebi, samo na dan je morali priti!«

Trenerski team Boštjan Pavček in Irena Petan sta napela vse moči, da bi še izboljšali nastop, a nekako ni in ni šlo stopničko višje. Celo sezone sta Evelin in Matej vadila tudi svojo akrobatiko, z Juretom Herzmanskim in občasno tudi Markom Rusom pa so se pripravljali tudi za naslednjo sezono, ko bosta plesala v članski kategoriji.

Boštjan Pavček je povedal: »Evelin in Matej plešeta skupaj že skoraj 5 let in zaradi starostne razlike sta šele letos lahko pričela zastopati Slovenijo tudi na mednarodnih tekmovanjih. Že na prvem tekmovanju sta dobesedno presenetila celotno svetovno sceno, saj sta se zavihtela na drugo mesto in pred nami je bila še cela sezona«. Irena Petan pa je dodala: »Evelin in Matej sta izjemno prizadevna, poleg treningov veliko tudi nastopata, torej se skorajda vsak dan kalita v svojem plesnem izrazu, publika ju naravnost občuduje.«.     

Evelin in Matej sta konkurenco v Franciji zelo presenetila. Sodniki so jima namenili zelo visoke ocene in na najvišjo stopničko sta stopila s skoraj s tremi točkami naskoka. To je pri takodobrih plesalcih v finalu res izjemen dosežek, lahko bi rekli kot takrat, ko je Stenmark konkurenco ugnal za dve ali tri sekunde. Sanje so postale resničnost, Evelin in Matej sta se zapisala med zvezde. To je nov naslov svetovnih prvakov po kar dolgem premoru, saj sta davnega leta 2009 svetovna prvaka v isti kategoriji postala Helena Gutnik in Jaka Južnič, prav tako iz Plesnega mesta, kjer so zagotovo valilnica svetovnih prvakov, saj sta v svetovni špici tudi Luka in Julija in drugi plesni pari. Slovenija je znova pokazala, da je treba na naše plesalce še kako računati tudi v prihodnje.

Matej in Evelin sta se razgovorila: »Rock and roll niso samo treningi, tekmovanja in nastopi, plesalci in trenerji smo dobri prijatelji, družimo se med seboj, si pomagamo, skupaj preživljamo večino časa, med treningi, tekmovanji in tudi ob prostem času smo pogosto skupaj. Steber naše družine so trenerji in vodstvo kluba, ki so ves čas z nami, ob uspehih, neuspehih, veselju, pa tudi ob manj veselih trenutkih, ko nas s svojimi besedami spodbujajo za naprej. Nama je ta spodbuda zelo pomagala v trenutkih ko ni in ni šlo za korak višje, a potrebno je verjeti in sanje postanejo resničnost. Ni potreben le talent, potrebna je roka, ki te vodi v pravo smer, hvala trenerjem, vredno vas je bilo poslušati, trdo vaditi in na koncu visoko dvigniti pokal za SLOVENIJO … in tudi za naju.«

Foto: ArhPhotoTeam

REZULTATI:

STAREJŠI MLADINCI
1. MATEČKO Matej - ARH Evelin - Slovenija
2. KIRÁLY Ádám - CZETL Fanni - Hungary
3. FROLOV Nikita - DYACHKOVA - Elizaveta Russian Fe
7. VREVC-ZLAJPAH Ziga - ZAJC Ajda - Slovenija
13. VREVC-ZLAJPAH Jaka - KURNIK Danaja - Slovenija
24. JORDAN Jaka - ŠMID Kaja - Slovenija

MLAJŠI MLADINCI
1. DELATORRE Marty - PORTILLO - Ophélie France
2. SVIRIN Sergey - MUSHTO Angelina - Russian Fe
3. PROSKURDIN Makar - BUDARINA Elena - Russian Fe
6. ŠTRUKELJ Tej - GAJSKI Teja - Slovenija
26. ČEŠNOVAR Miha - HORVAT ZEILHOFER Paulina - Slovenija
34. KRESAL Martin - KREMŽAR Juta - Slovenija
37. ŽEPIČ Domen - MEGLIČ Nika - Slovenija

ČLANI
1. MIKIC Alen - SILAJ Ana - Croatia
2. BRULC Luka - HORVAT ZEILHOFER Julija - Slovenija
3. KORKUNOV Kirill - CHETOVA Sofia - Russian Fe
12. JAPELJ Miha - GUMILAR Karolina - Slovenija
19. JUŽNIČ Jaka - NAROBE Maja - Slovenija
24. PETKOVSEK Grega - MALOVRH Gaja - Slovenija
27. TOPLAK Matic - DUH Katja - Slovenija
30. PEČAK Matija - JELOVŠEK Manca - Slovenija