Delajte manj in storite več!

JOGA JE OKNO V SVET ZDRAVJA!

V poplavi  vzhodnjaških filozofij, predvsem pa njihovih bolj  »ponarejenih ali prirejenih« zahodnjaških različic,  ki v zadnjih desetletjih iščejo pot do potrošnika na Zahodu, predstavlja Integralna joga, ki je povzeta po enem največjih imen indijske duhovne misli, Sri Aurobindeju in njegovem učencu, Sri Chinmoyu, enega od redkih avtentičnih virov vzhodne duhovne modrosti. IgorT- Losang Tashi je učitelj integralne joge in Tai ji Quana-Jang šole, inicializiran v Budo zdraviteljstva in pooblaščeni Hatmara-Merkava metamerit (terapevt) in YANCIS mojster, ki ga najdete v Plesnem mestu- Mojem mestu OM. Z nami je delil ogromno zanimivih misli.

Jogijska filozofija, fiziologija in psihologija se je razvijala več tisočletjih na celotnem Indijskem podkontinentu. Obsega kompleksno psihologijo duhovne rasti, zato je predstavljanje joge kot zaporedja asan oz. vaj, dihalnih vaj in manter tako zavajajoče, kot če bi matematiko predstavljala samo poštevanka. Še bolj zavajajoče znajo biti zahodnjaške izpeljanke, ki so izključni proizvod potrošništva. IgorT- Losang Tashi, učitelj Integralne joge, meni,  da se Integralna joga bistveno razlikuje od joge, ki jo običajno poučujejo na Zahodu. „Da ne bo pomote, tudi mnogi ašrami – duhovna središča na vzhodu so povzela enostavnejši, marketinški pristop,“ je povedal sogovornik, ki se je usposabljal v Indiji, Izraelu, na Češkem in na Švedskem. Toda v osnovi joge ne moremo skomercializirati. „Vsaj prave, avtentične joge ne, kot je denimo Integralna joga,“ je povedal sogovornik.

Delaj manj in stori več!

Svetovna zdravstvena organizacija definira zdravje kot skladno in popolnoma uravnoteženo delovanje uma, duha in telesa. To je tudi vodilo joge, ki je bilo izrečeno pred mnogo tisoč leti, zapisano pa prvič pred nekaj več, kot 3.000 leti. Jogijsko sproščanje je namenjeno odpiranju energetskih poti, dvigovanju energije v višja središča in postopni koncentraciji, ko vse misli utihnejo. „Vendar se antistresni program v jogi ne prične s sproščanjem, ampak s spoznavanjem zakonitosti življenja, v katerem ni stresa – torej je nek poseben program pravzaprav nepotreben,“ je povedal IgorT- Losang Tashi in nadaljeval: „Kako bi danes razložili sodobnemu poslovnemu človeku n.pr. vsebino četrtega kozmičnega zakona, Zakona najmanjšega napora? Delaj manj in stori več! Celovito bitje ve, ne da bi kam šlo, vidi, ne da bi gledalo in opravi, ne da bi kaj počelo. Že samo zavedanje tega zakona bi lahko popolnoma izključilo vzrok za stres. V jogi ne odpravljamo posledic sodobnega življenja, ampak se skušamo približati celovitemu bitju in tako odpraviti vzrok.“

Tradicionalna medicina pomaga ohranjati zdravje

Mnogi razumejo jogo kot mirno vadbo in že sama misel na to, da bi morali mirovati, jih spravlja ob živce. Takšne ljudi ponavadi umiri šele bolezen. Sogovornik je izrazil obžalovanje nad tovrstnimi praksami in dodal, da bi bilo iz vseh vidikov, tudi iz ekonomskega, bolje vzgajati in osveščati v smeri ohranjanja zdravja. Meni tudi, da je večina tradicionalnih zdravilskih metod usmerjenih predvsem v vzdrževanje zdravja. „Počasi se bomo morali zavedati, da tradicionalna medicina 'zdravi' zdrave ljudi. Ko pride bolezen, pa je pa treba k zdravniku uradne medicine. Po neki hudi krizi ali celo bolezni traja zelo dolgo, da zgolj z jogo ponovno vzpostavimo ravnotežje, ki je značilno za zdravega človeka. Pa vendarle, nikoli ni prepozno,“ je povedal IgorT- Losang Tashi.

Kdor mora svojega duha šele odkriti, je bil deležen napačne vzgoje

Tako vsaj meni sogovornik in dodaja, da je obstoj duha ( duh = duša ) znanstveno dokazljiv: „Narobe je, da v svojih hotenjih, da bi zmanjšali moč institucionalizirane religije, zanikamo njegov obstoj. Vsakdo lahko z nekaj truda vzpostavi stik s svojo dušo in duhom. Za to ne potrebujemo ne cerkve ne svečenikov.“ Kot smo povedali uvodoma, je IgorT- Losang Tashi učitelj Integralne joge. Vodi skupinske tečaje Integralne joge v Plesnem mestu v Ljubljani, a ne mara vprašanj tipa: »Koliko časa traja tečaj?«. Joga je po njegovem življenje in za življenje ni ne tečaja, ne vadbe. Življenje enostavno živimo. Tudi z jogo ni nič drugače.

Kako poteka tečaj

Zanimalo nas je, kako potekajo njegove ure: „Prvih 15 minut je namenjenih vprašanjem, odgovorom in kakšni poučni zgodbici. Potem sledi ogrevanje z jogijskimi asanami sledi počitek ter pranajama (vnašanje energije v telo z dihanjem skozi nos). Nato zapojemo kakšno mantro in se poslovimo z mantro o popolnosti. Tako je v prvem semestru. V drugem semestru (3 mesece) se začnemo bolj posvečati sproščanju, koncentraciji in meditaciji. V tretjem semestru se predvsem posvetimo čiščenju telesa, uma, energetskih središč in energetskih poti. V četrtem semestru pa skušamo uporabiti te energetske poti in središča za dvig bazične energije, dvigovanje zavesti, natančneje tudi spoznavamo duhovne zakone in se skušamo približevati popolnosti. Meditacija, ki  nastopi že v drugem semestru, je v četrtem precej intenzivnejša, dodajati pa skušamo tudi kontemplacijo,“ je pojasnil sogovornik, ki se za odpravljanje bolj trdovratnih blokad poslužuje tudi drugih tehnik, kot sta npr. regresoterapija in Hatmara-Merkava metoda. 

„Ne poznam nobenega učitelja joge, ki bi živel od poučevanja joge“

Dandanes, na žalost, prevladuje miselnost, da nekaj, kar ne »stane«, nima vrednosti. Tudi možnost duhovnega vodstva mora imeti žal svojo ceno, da bi ga vzeli resno. Po besedah sogovornika ni nič narobe, če si učitelj stroške, ki jih je imel s pridobivanjem znanja, deli z učencem, če to počne v razumnih okvirih. Tu je še mnogo drugih stroškov, od glasbe, literature, potrošnega materiala do najemnine za dvorane, ki je lahko tudi zelo visoka v okoljih, kjer ni dovolj razumevanja za tovrstno izmenjavo znanj. Obogateti se pa s tem ne da. „Ne poznam nobenega pravega učitelja joge, ki bi živel od poučevanja joge, kaj šele, da bi si s tem ustvarjal premoženje. Poznam pa kar nekaj ljudi, ki 'prodajajo ponaredke' in so si z njimi kar lepo opomogli. To mi je tuje in tega seveda ne moremo odobravati. Praviloma gre večina sredstev, zbranih z poučevanjem joge danes v človekoljubne namene, predvsem v Indiji, kjer posamezni Guruji razvijajo središča za pomoč ljudem, razvoj in posredovanje znanja“ je sklenil sogovornik.

POUDARKI:

- Tradicionalna medicina 'zdravi' le zdrave ljudi. Ko pride bolezen, pa je pa treba k zdravniku uradne medicine.

-         Vsakdo lahko, z nekaj truda, vzpostavi stik s svojo dušo. Za to ne potrebujemo ne cerkve ne svečenikov.

-        Joga je življenje in za življenje ni ne tečaja, ne vadbe. Življenje enostavno živimo. Z jogo ni nič drugače.

-        Človek na dan sprejme približno 5.000 odločitev. Vsaj pri delu teh odločitev vprašajmo za mnenje svojega duha ( duh = duša ).