NAJBOLJ GLEDAN film vikenda KUNG FU PANDA 4 podrl rekord studia DREAMWORKS ANIMATION

Težko smo pričakovali novo nadaljevanje slavne franšize Kung fu panda, a čakanje se je obrestovalo, saj se je najslavnejši in najbolj neverjetni mojster kung fuja na svetu, zmajev bojevnik Po, v Dolino miru vrnil zmagoslavno - njegove nove dogodivščine si je ta konec tedna ogledalo letos rekordno število gledalcev v naših kinematografih, hkrati pa je novo poglavje slavne franšize doseglo tudi najboljši otvoritveni rezultat studia DreamWorks Animation. Do sedaj si je animirano komično avanturo ogledalo 26.444 gledalcev.


Animirano komično avanturo, v kateri Po skuša preprečiti zlobni čarovnici, da zavlada in išče svojega naslednika, je režiral Mike Mitchell
 (ki je režiral filma Troli in Shrek 4 za vedno), sorežiserka je Stephanie Ma Stine (She-Ra and the Princesses of Power), producentka filma pa Rebecca Huntley (ki je producirala animirani film Barabe).


Glavnim animiranim likom so svoje glasove posodili Jack Black, Awkwafina, Viola Davis, Dustin Hoffman, James Hong, Bryan Cranston, Ian McShane in Ke Huy Quan, pri nas pa bo na ogled sinhronizirana različica, likom pa so glasove posodili Klemen Slakonja, Iztok Valič, Primož Pirnat, Pavle Ravnohrib, Valter Dragan, Sara Gorše, Karin Komljanec, Damjana Černe, Rok Kunaver, Blaž Šef in drugi.

Oglejte si NAPOVEDNIK

Animirana komična avantura KUNG FU PANDA 4 pa je na rednem sporedu v kinematografih od 7. MARCA 2024 dalje.

 


O ZGODBI:


Po treh smrtonosnih pustolovščinah, v katerih je s svojim neprekosljivim pogumom in norimi borilnimi veščinami premagal zlikovce svetovnega formata, zmajevega bojevnika Poja (nominiranec za zlati globus Jack Black, slov. Klemen Slakonja) pokliče usoda, da si že končno malo oddahne. Natančneje, izbran je za duhovnega vodjo doline miru. To pa predstavlja kar nekaj očitnih težav. Prvič - Po o duhovnem vodstvu ve toliko kot o dieti, in drugič - hitro mora najti in usposobiti novega zmajevega bojevnika, preden lahko zasede svoj novi vzvišeni položaj.

Še huje, nedavno je bilo moč opaziti zlobno in vplivno čarovnico Kameleon (oskarjevka Viola Davis, slov. Karin Komljanec), drobnega kuščarja, ki se lahko spremeni v katero koli bitje, veliko ali majhno. In Kameleon ima svoje pohlepne oči uprte v Pojevo palico modrosti, ki bi ji dala moč, da ponovno prikliče vse glavne zlikovce, ki jih je Po premagal v kraljestvo duhov.

Po bo tako potreboval nekaj pomoči. Najde jo, nekako, v pretkani in bistroumni tatici Zheni (dobitnici zlatega globusa Awkwafina, slov. Sara Gorše), lisici korzak, ki resnično zleze Poju pod kožo, a se bodo njene sposobnosti izkazale za neprecenljive. V njunem prizadevanju, da bi zaščitila dolino miru pred Kameleonimi reptilskimi kremplji, bosta morala sodelovati. Medtem pa bo Po odkril, da je mogoče najti junake na najbolj nepričakovanih mestih.

 

 Prvič po skoraj desetletju se ikona komedije Jack Black vrača v svojo vlogo Poja
, najbolj neverjetnega mojstra kung fuja na svetu, s smešnim in osupljivim novim poglavjem priljubljene franšize studija DreamWorks Animation, akcijske komedije Kung fu panda 4Med zvezde se vračajo tudi dobitnik oskarja Dustin Hoffman kot mojster kung fuja ShifuJames Hong (Vse povsod naenkratkot Pojev posvojitelj gospod Ping, nominiranec za oskarja Bryan Cranston kot Pojev biološki oče Li ter nominiranec za emmyja Ian McShane kot Tai Lung, Shifujev nekdanji učenec in največji sovražnikDobitnik oskarja Ke Huy Quan (Vse povsod naenkratse jim pridruži kot nov lik - Han, vodja tatov.

 

KDO SO GLAVNI LIKI:

PO – svoj glas mu posodi JACK BLACK, v slovenski različici KLEMEN SLAKONJA

Usoda zahteva, da zmajev bojevnik Po naredi naslednji korak in zasede Oogwayjevo mesto kot duhovni vodja Doline miru. Ko bi le vedel, kako. S palico modrosti mora izbrati svojega naslednika zmajevega bojevnika, da začne novo potovanje. Ko pa deželi grozi nov zlobnež, Po združi moči s tatico lisico korzak po imenu Zhen, da bi pomagal premagati zlobneža in vzpostaviti mir.


Poju je svoj glas znova posodil igralec Jack Black, ki je zadnjih 16 let njegov zaščitni glas, vse od prvega dela»Po je Jack Black,« pravi režiser Mike Mitchell. »Zelo sta si podobna – oba sta zelo smešna in polna akcije. Jack ima otroške lastnosti in je oboževalec po srcu. In točno to je Po.« Poleg smeha in kung fuja igralec v lik Poja vnese čustveno globino. »Ni skrivnost, da je Jack eden najbolj smešnih igralcev vseh časov,« še pravi režiser. »Ampak on je veliko več kot to. Je izjemen igralec in resnično najde čustveno jedro vsakega prizora.« V sinhronizirani različici, ki si jo bomo ogledali v naših kinematografih, je glas Poju znova posodil igralec Klemen Slakonja.

 

ZHEN – svoj glas ji posodi AWKWAFINA, v slovenski različici SARA GORŠE

Zhen je tatica, ki prihaja z ulic oddaljenega mesta, preživlja pa se s tem, kar lahko pobere iz žepov in skrije v svojem košatem repu. Ta siva kitajska lisica korsak je zelo žilava, ostra in pametna. In vedno dva koraka pred vsemi, tudi pred Pojem, s katerim sklene dogovor, da mu bo pomagala najti in ubiti zlobneža v njenem domačem mestu. Čeprav si bosta zaradi njunih različnih pogledov na svet v laseh, Po lahko nauči Zhena delati dobro s kung fujem, ona pa mu lahko pomaga, da postane bolj svetovljanski.


Je samotarka in prevarantka s skrivnostno osebnostjo in držo. Je pametna, nepredvidljiva in s svojim brbljanjem odvrača pozornost drugih, in nikoli se ne ve, ali je iskrena ali vleče za nos. Zagotovo pa je vedno močna, odločna, polna sarkazma in humorja.

 

Svoj glas ji posodi dobitnici zlatega globusa Awkwafina»Potopiti se v Zhenin svet je bilo čudovito," je povedala igralka. »Žilavost in bistroumnost lika sta takoj pritegnili mojo pozornost – v njej je zabavna nagajivost, ki se mi je zdela zanimiva. In seveda, priložnost, da postanem del franšize, ki ni samo zabavala, ampak se je globoko dotaknila življenj neštetih oboževalcev, je bila ponudba, ki se ji nisem mogla upreti.« V sinhronizirani različici ji svoj glas posodi igralka Sara Gorše.

KAMELEON – svoj glas ji posodi VIOLA DAVIS, v slovenski različici KARIN KOMLJANEC

Kameleon je čarovnica, ki so jo njeni nasprotniki vedno podcenjevali, dokler niso videli, kaj zmore. Ta karizmatični kuščar z ostrim jezikom se lahko spremeni v vsako bitje, ne glede na to, kako veliko je. Edina težava je, da čeprav je videti kot nekdo drug, (še) nima njihove moči ali sposobnostiPrizadeva si dobiti palico modrosti, ki jo ima eden in edini zmajev bojevnik, in jo uporabiti za priklic mojstrov zlikovcev iz kraljestva duhov. Ko bo zlikovce pripeljala nazaj na zemljo, jim bo s svojim dolgim jezikom izsesala kung fu, s čimer bo pridobila moč, ki si jo prizadeva doseči za svoj končni cilj - premagati Poja. Ima visok glas, je samozavestna, vzbuja strah med podložniki in se ima za večvredno. Ni ji treba pretiravati s svojim nastopom, da bi pokazala moč, njen ledeno hladen in prodorno neposreden ton pove vse, uživa v vlogi zlobne čarovnice. Ko se spremeni v druge zlikovce, se njen glas spremeni.

Glas ji posodi oskarjevka Viola Davis, je pa to njena prva vloga v animiranem celovečernem filmu. Njen lik so ustvarjalci uvedli v franšizo kot premišljeno potezo, da bi Poju prinesli nov izziv. »Ugotovili smo, da v tej franšizi ni močne zlikovke, ki bi se spopadla s Pojem, zato smo se odločili zapolniti to vrzel,« pravi režiser Mike Mitchell. »Ker smo želeli dodati nadnaravni element, smo prišli na idejo o nekom, ki spreminja obliko in se lahko spremenil v katero koli žival iz sveta Kung fu pande. Naravna izbira je bil kameleon. Zaradi Kameleonovih nadnaravnih moči je tako najbolj epska zlobnica, kar jih je franšiza kdaj videla.« V sinhronizirani različici ji svoj glas posodi igralka Karin Komljanec.

SHIFU – svoj glas mu posodi DUSTIN HOFFMAN, v slovenski različici PAVEL RAVNOHRIB

Mojster kung fuja Shifu je zelo dober pri svojem delu trenerja »najboljših med najboljšimi« kung fu bojevnikov po vsej Kitajski. Je strog učitelj, ki mu je težko ugoditi in svoje učence spodbuja, da dosežejo nedosegljivo popolnost, tudi ko že postanejo zmajevi bojevniki. Shifu sporoči Poju, da mora izbrati svojega naslednika in prevzeti Oogwayevo vlogo duhovnega vodje Doline miru in je šokiran, ko Po izbere najbolj neverjetnega kandidata za naslednjega zmajevega bojevnika.

Shifu ima moder glas s specifično kadenco, značilno za kitajske 'mojstre', ki pogosto govorijo v formalnem, pregovornem slogu. Ima zelo poseben smisel za humor, ki se pogosto norčuje iz absurdnosti določenih situacij. V tem delu začutimo, da se je Shifu ustalil in sprejel Poja takšnega, kakršen je, in ga podpira, da gre naprej proti svoji usodi. Svoj glas mu je znova posodil oskarjevec Dustin Hoffmanv sinhronizirani različici pa bomo slišali glas igralca Pavla Ravnohriba.

 

  1. PING / G. PING– svoj glas mu posodiJAMES HONG, v slovenski različici IZTOK VALIČ

Gospod Ping je zaradi kung fuja morda izgubil svojega najboljšega in edinega uslužbenca, a ne bi mogel biti bolj ponosen na svojega (posvojenega) sina Poja. Gospod Ping obožuje tri stvari bolj kot karkoli na svetu: Poja, rezance in prodajati rezance. Glede na to, da Pojev biološki oče Li zdaj živi v Dolini miru, se bosta očeta morala naučiti, da se kljub različnim starševskim stilom strinjata v eni stvari - nič ni pomembnejšega od varnosti njunega sina. Ko se Po odpravi na nevarno misijo v oddaljeno mesto, se ga gospod Ping in Li skupaj odpravita iskatJe skrben kot modra stara mama goska, pa tudi šaljiv ali živčno paničen, ko z glasom doseže višje tone. Ima rahel azijski naglas in ko je resen, govori s kadenco, ki kaže na govorjenje v pregovorih. Gospodu Pingu je svoj glas posodila legendarna filmska ikona James Hong, pri nas pa mu je glas posodil igralec Iztok Valič.


LI SHAN 
– svoj glas mu posodi BRYAN CRANSTON, v slovenski različici PRIMOŽ PIRNAT

Potem ko se ponovno sreča s svojim davno izgubljenim sinom in začne uživati življenje v Dolini miru, Li spozna, da mora prevzeti očetovsko nalogo, ki je morda zanj najtežja do sedaj: pustiti svojemu sinu, da še naprej hodi na nevarne misije, da bi rešil svet. Na srečo Li najde tolažbo v gospodu Pingu, sostaršu, in njunih rezancih in tofuju ter v torbi, v katero pripravi hrano za na pot, ker gresta za Pojem! Njun sladek in naiven sin bo potreboval oba očeta, medtem ko se bo podal v veliko mesto, pa če se tega zaveda ali ne. Če ga bosta sploh našla. Ima topel in igriv glas s polnim glasovnim razponom, ki izraža njegove vesele, nesramne in močno zaščitniške lastnostiJe glasen in razposajen, pa tudi skrben in zaščitniški. Začuti se, da je Pojev oče, saj imata podobne značilnosti - igrivost in dober smisel za humor pa tudi ranljivost in nedolžna naivnost.

Svoj glas mu je posodil Bryan Cranston, v sinhronizirani različici pa bomo slišali glas igralca Primoža Pirnata.

 

 

TAI LUNG – svoj glas mu posodi IAN McSHANE, v slovenski različici VALTER DRAGAN

Leta meditacije in samorefleksije v kraljestvu duhov so Tai Lunga pripeljali do zaključka, da je imel prav. Po ni bil vreden naklonjenosti mojstra Oogwaya in ni primeren za zmajevega bojevnika. Njegov bes se potrdi, ko ga novi zlobnež prikliče iz ječe nazaj v svet živih s pomočjo palice, ki naj bi jo Po varoval s svojim življenjem. Ker so na kocki tako njegova svoboda kot neverjetne veščine kung fuja, mora panda, ki ga Tai Lung najbolj sovraži, dokazati, da se moti in rešiti dan. Medtem ko ima glasen, globok in bučen ton, lahko brez težav uporablja mehak in prizanesljiv ton, da se norčuje iz svojih nasprotnikov in pokaže svojo intelektualno premoč. Kljub temu, da je zlobnež, je dobro izobražen in ima elegantno gracioznost.

Svoj glas mu je znova posodil nominiranec za emmyja Ian McShane, v slovenski različici pa mu je glas posodil igralec Valter Dragan.

 

 

Leta 2008 je uvodno poglavje franšize Kung fu panda, ki je bilo nominirano za oskarja, postalo najbolj dobičkonosen izvirni animirani film studia DreamWorks Animation in je lansiralo franšizo, ki je v blagajnah po vsem svetu zaslužila več kot 1,8 milijarde dolarjev.

 

 

IGRALSKA ZASEDBA: Jack Black, Awkwafina, Viola Davis, Dustin Hoffman, James Hong, Bryan Cranston, Ian McShane in Ke Huy Quan
SLOVENSKI IGRALCI: Klemen Slakonja, Iztok Valič, Primož Pirnat, Pavle Ravnohrib, Valter Dragan, Sara Gorše, Karin Komljanec, Damjana Černe, Rok Kunaver, Blaž Šef in drugi
REŽIJA: Mike Mitchell
SOREŽIJA: Stephanie Ma Stine
SCENARIJ: Jonathan Aibel, Glenn Berger
PRODUCENTKA: Rebecca Huntley
ŽANR: animirana komična avantura