V KINA prihaja SCORSESEJEVA drama MORILCI CVETNE LUNE, posneta po RESNIČNIH DOGODKIH

V KINA PRIHAJA SCORSESEJEVA DRAMA, POSNETA
PO RESNIČNIH DOGODKIH, 
MORILCI CVETNE LUNE

 Prihodnji teden na velika platna prihaja zgodovinska kriminalna drama režiserja Martina Scorseseja z naslovom Morilci cvetne lune (Killer of the Flower Moon), ki bo razkrivala življenje plemena Osage v začetku 20. stoletja, njihovo nenavadno bogastvo in preiskavo množičnih umorov s strani FBI.

Drama je posneta po resničnih dogodkih, oskarjevec Scorsese pa je skupaj z Ericom Rothom tudi napisal scenarij, ki temelji na knjižni uspešnici Davida Granna Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI. V glavnih vlogah zaigrajo oskarjevca Leonardo DiCaprio in Robert De Niro, Lily Gladstone in nominiranec za oskarja Jesse Plemons. Film je posnet po resnični zgodbi in skozi neverjetno romanco med Ernestom Burkhartom (DiCaprio) in Mollie Kyle (Lily Gladstone), kot epska kriminalna saga pa prikazuje pravo ljubezen, ki se sreča z neizrekljivo izdajo.Premiera filma bo v sredo 18. oktobra, v Kinodvoru, na rednem sporedu v vseh kinematografih pa bo zgodovinska kriminalna drama od četrtka, 19. oktobra, dalje.

Oglejte si NAPOVEDNIK, zgodovinska kriminalna drama MORILCI CVETNE LUNE pa bo na rednem sporedu v kinematografih od 19. OKTOBRA 2023 dalje.


O ZGODBI:

Na prelomu 20. stoletja je nafta prinesla bogastvo plemenu Osage, ki je čez noč postalo eno najbogatejših ljudstev na svetu. Bogastvo teh ameriških staroselcev je takoj pritegnilo bele vsiljivce, ki so manipulirali, izsiljevali in pokradli denarja, kolikor so lahko, preden so se pričeli umoriPreiskovanje umorov pripadnikov plemena Osage (gre za enega največjih primerov množičnih umorov) pa je bila ena prvih preiskav umorov, ki se jih je FBI lotil.

Film, ki izvira iz podjetja Apple Studios, je bil produciran skupaj z Imperative Entertainment, Sikelia Productions in Appian Way. Producenti so Martin Scorsese, Dan Friedkin, Bradley Thomas in Daniel Lupi, izvršni producenti pa so Leonardo DiCaprio, Rick Yorn, Adam Sommer, Marianne Bower, Lisa Frechette, John Atwood, Shea Kammer in Niels Juul.

 

ZANIMIVOSTI:

  • Pri filmu sta režiser Martin Scorsese in igralec Leonardo DiCaprio sodelovala že šestič. Pred tem sta skupaj posnela filme Volk z Wall Streeta (2013), Zlovešči otok (2010), Dvojna igra (2006), Letalec (2004) in Newyorške tolpe (2002).
  • Režiser Scorsese pa je z igralcem Robertom De Nirom skupaj posnel že deseti film. Pred Morilci cvetne lune sta skupaj posnela filme Irec (2019), The Audition (2015), Kazino (1995), Rt strahu (1991), Dobri fantje (1990), The King of Comedy (1982), Pobesneli bik (1980), New York, New York (1977), Taksist (1976) in Ulice zla (1973).
  • Scorsese si je vedno želel posneti vestern in je pri snemanju tega filma uporabil svoje najljubše filme iz otroštva.
  • Tako DiCaprio kot Scorsese sta takoj po prvem klicu preko Zooma z Lily Gladstone vedela, da je ona prava za vlogo Mollie, saj ima milost in perspektivo.
  • Da bi oba kar najbolje upodobila svoj lik, se je igralec DiCaprio srečal s člani plemena Osage in sorodniki Ernesta Burkarta, medtem ko se je igralka Lily Gladstone, pripadnica plemena Blackfeet, prav tako poglobila v kulturo in zgodovino Osage.
  • Vse vloge plemena Osage v filmu upodabljajo ameriški domorodci in ko je bilo mogoče, so like plemena Osage zaigrali igralci plemena Osage. Več kot 44 vlog v filmu upodobijo igralci plemena Osage, na stotine drugih pa so sodelovali kot igralci v ozadju.
  • Filmski ustvarjalci so se odločili za snemanje v rezervatu Osage v Oklahomi, režiser Scorsese pa je v produkcijskem procesu pridobil polno sodelovanje plemena Osage.
  • Štiri dneve pred začetkom produkcije so se igralska zasedba, ekipa in pripadniki plemena Osage zbrali na vrhu hriba, da so blagoslovili zemljo in naznanili začetek snemanja.
  • Pandemija covida-19 je zaustavila vse dejavnosti pri filmu. V tem času je Scorsese izpopolnil zgodbo Ernesta in Mollie in predelal scenarij.

 

IGRALSKA ZASEDBA: Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Jesse Plemons, Lily Gladstone, Tantoo Cardinal, John Lithgow, Brendan Fraser, Cara Jade Myers, JaNae Collins, Jillian Dion, William Belleau, Louis Cancelmi, Tatanka Means, Michael Abbot Jr., Pat Healy, Scott Shepard, Jason Isbell, Sturgill Simpson

REŽIJA: Martin Scorsese

SCENARIJ: Eric Roth, Martin Scorsese

PRODUCENTI: Martin Scorsese, Dan Friedkin, Bradley Thomas, Daniel Lupi

IZVRŠNI PRODUCENTI: Leonardo DiCaprio, Rick Yorn, Adam Somner, Marianne Bower, Lisa Frechette, John Atwood, Shea Kammer, Niels Juul

ŽANR: zgodovinska kriminalna drama