NAJBOLJ GLEDAN film preteklega vikenda je animirana komedija BRATA SUPER MARIO FILM

ANIMACIJA BRATA SUPER MARIO FILM
PRETEKLI KONEC TEDNA NAJBOLJ GLEDANA

 

Težko pričakovana pustolovščina, v kateri zaigra ikonični lik iz Nintendo iger, je končno le prišla na velika platna. Pri nas si je animirano avanturo z naslovom Brata Super Mario film v preteklem koncu tedna ogledalo največ gledalcev – skoraj dvanajst tisoč. Dogodivščine Maria si je letos tako ogledalo največ gledalcev v prvem vikendu, med prazniki pa si jih je ogledalo skoraj 15.000 navdušenih gledalcev, med katerimi je bilo mnogo tudi starejših nostalgičnih igralcev videoigre.


V novi pustolovščini, v kateri igra eden najvidnejših vodovodarjev pop kulture v zadnjih štirih desetletjih, so v slovenski različici glavnim animiranim junakom svoje glasove posodili Mirko Medved, Miha Rodman, Nina Grilc, Rok Kunaver, Uroš Buh, Štefan Kušar, Marjan Bunič, Boris Kerč, Žiga Bunič in drugi. Na režiserski stolček animirane pustolovščine sta sedla Aaron Horvath in Michael Jelenic, scenarij pa je napisal Matthew Fogel. Film sta producirala ustanovitelj in izvršni direktor studia Illumination Chris Meledandri in Nintendov predstavniški direktor in sodelavec Shigeru Miyamoto, ustvarjalec Maria.

 

Oglejte si napovednik, animirana akcijska komedija BRATA SUPER MARIO FILM pa je na ogled na rednem sporedu v kinematografih od 6. APRILA 2023 dalje.

Povezava do napovednika:

 

Ikonični svetovni zabavni znamki Illumination in Nintendo sta prvič združili moči in ustvarili animirani film z naslovom Brata Super Mario film (The Super Mario Bros. Movie), novo pustolovščino na velikih platnih, v kateri igra eden najvidnejših vodovodarjev pop kulture v zadnjih štirih desetletjih. Film, ki temelji na Nintendovih igrah Mario, gledalce vabi v živahno in vznemirljivo novo vesolje, kakršnega še ni bilo do sedaj v akcijski in razkošni komediji.

Na režiserski stolček sta sedla Aaron Horvath in Michael Jelenic, scenarij pa je napisal Matthew Fogel. Film sta producirala ustanovitelj in izvršni direktor studia Illumination Chris Meledandri in Nintendov predstavniški direktor in sodelavec Shigeru Miyamoto, ustvarjalec Maria. Direktorja sta več kot šest let tesno sodelovala in pripravljala animacijo. Film sofinancirata studio Universal Pictures in Nintendo, po vsem svetu pa ga bo distribuiral Universal Pictures.


Slavnemu vodovodarju Mariu je svoj glas v izbvirni različici posodil igralec Chris Pratt, Anya Taylor-Joy je princesa Peach, Charlie Day je Luigi, Jack Black kot Bowser, Keegan-Michael Key je Toad, Seth Rogen je Donkey Kong, Fred Armisen je Cranky Kong, Kevin Michael Richardson je Kamek in Sebastian Maniscalco je Spike.


O ZGODBI:

Medtem ko brata vodovodarja Mario (Chris Pratt, slov. Mirko Medved) in Luigi (Charlie Day, slov. Miha Rodman) v podzemlju New Yorka popravljata vodovod, ju odnese po skrivnostni cevi in odtavata v čarobni novi svet. A ko se brata ločita, se Mario poda na epsko iskanje brata Luigija. Ko Mario prispe v gobje kraljestvo, spozna tamkajšnjega prebivalca Toada (Keegan-Michael Key, slov. Uroš Buh), ki mu priskoči na pomoč. Z malo treninga pri odločni vladarki gobjega kraljestva, princesi Peach (Anya Taylor-Joy, slov. Nina Grilc), pa Mario prične posegati po svoji lastni moči.

Od Nintenda in studia Illumination—ustvarjalca globalnih uspešnih franšiz Jaz, Baraba, Minioni, Zapoj in Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov — prihaja animirana akcijska komedija Brata Super Mario film, ki ima izjemno komično igralsko zasedbo, vključno z Jackom Blackom kot Bowser (slov. Rok Kunaver), s Sethom Rogenom kot Donkey Kong (slov. Štefan Kušar), Fredom Armisenom kot Cranky Kong (slov. Marjan Bunič), Kevinom Michaelom Richardsonom kot Kamek (slov. Boris Kerč) in Sebastianom Maniscalcom kot Spike (slov. Žiga Bunič) ter poseben glasovni nastop Charlesa Martineta, ki je več kot 30 let posodil glas likoma Maria in Luigija v igrah Super Mario.

 


KDO SO GLAVNI LIKI

MARIO – svoj glas mu posodi CHRIS PRATT, v slovenski različici MIRKO MEDVED

Mario je fant iz Brooklyna z velikimi sanjami. Je klasičen “veliki brat”, poln šarma in samozavesti. Spoznamo ga ravno v času, ko njegovo na novo ustanovljeno podjetje za popravilo vodovodov nima veliko naročil in ko ne more iti še slabše, Maria nehote odnese v gobje kraljestvo in se loči od LuigijaTam mora Mario s pomočjo princese Peach rešiti svojega brata in odkriti svoj pogum, odločnost in vztrajnost.

V izvirni različici je svoj glas Mariu posodil Chris Pratt, ki je oboževalec iger o Mariu že od malih nog. "Ko se mi je ponudila priložnost, da posodim svoj glas tako ikoničnemu liku, je bilo preveč vznemirljivo, da bi jo izpustil," pravi Pratt. »Kar me je najbolj zanimalo, je bila priložnost, da pomagam izoblikovati lik izven tega, kar vidimo v igrah. Na nek način je glavni lik v igrah Super Mario Bros. tisti, ki ga igra. Mario je samo avatar, ki razbija opeke. O njem ne vemo veliko, razen tega, da je majhen italijanski vodovodar z brki, ki pravi »Uau!« in »Gremo!« Da bi ustvarili prepričljivo in primerljivo pripoved – srčno in pustolovščino polno humorja in z vsem ostalim, kar lahko pričakujemo od filma studia Illumination – smo se morali poglobiti in odkriti lik, ki presega tisto, kar so nam pokazale igre. Njegove negotovost, ambicija in vztrajnost.«

 

Princesa PEACH – svoj glas ji posodi ANYA TAYLOR-JOY, v slovenski različici NINA GRILC

Princesa Peach je sposobna vodja gobjega kraljestva, zaprisežena zaščitnica prebivalcev in mojstrica čarobnih moči. Peach in Mario se skupaj odpravita na pustolovščino, da bi zaustavila Bowserja in rešila Luigija. Ko Bowser grozi njenemu kraljestvu, je ne bo ustavilo prav nič, da bi branila kraljestvo in njegove prebivalce. »Navdušena sem bila, da sem imela priložnost igrati lik, ki ga ljubi toliko ljudi, a obenem tudi navdušena, da sem jo imela priložnost izoblikovati in ji dovoliti, da je junakinja svoje zgodbe,« pravi igralka Anna Taylor-Joy, ki ji je posodila svoj glas. »Princesa Peach na novo definira, kaj pomeni biti princesa, ker je gospodarica svoje usode. Ni šibka ali nemočna, ni deklica v stiski in ne išče nikogar, ki bi jo rešil. Je neverjetno zagnana voditeljica, je neustrašna, odločna, sposobna in ima ogromno srce. Zelo jo skrbi dobrobit gobjega kraljestva ter želi, da je za vse poskrbljeno in da vsi živijo mirno. Ko sem si ogledala film, me je navdihnila in pomislila sem, da bi si ji bolj želela biti podobna.«

  

LUIGI – svoj glas mu posodi CHARLIE DAY, v slovenski različici MIHA RODMAN

Luigi je Mariov vdani in zaskrbljeni mlajši brat ter poslovni partner. Če je Mario miren in samozavesten, Luigi to ni. Ko brata zaideta v nepoznani svet, Luigija ujame Bowser. Ko je svet v nevarnosti, se mora Luigi soočiti s svojimi strahovi in najti pogum, da končno stopi iz sence svojega starejšega brata. Luigiju je svoj glas posodil Charlie Day. »Spomnim se, ko je bil Nintendo predstavljen svetu,« pravi Day. »Igra Super Mario Bros. je bila moja prva Nintendo igra, ki sem jo videl. Vsakemu otroku v tistem času se je zdelo, da se mu je življenje zelo spremenilo! Spomnim se, da je bila moja starejša sestra boljša v igri od mene. Smešno, katerih stvari se spominjamo. Spomnim pa se tudi, da sem moral, ker je bila starejša, pogosto igrati drugi. Zato sem po navadi igral Luigija.«

BOWSER – svoj glas mu posodi JACK BLACK, v slovenski različici ROK KUNAVER

Bowser je zlobnež, ki si želi moč. Kot velikanska, divja želva in kralj Koopasov vlada temnim deželam. Ko ukrade mogočno super zvezdo in poskuša zavzeti gobje kraljestvo ter mu zavladati enkrat za vselej, se ves svet znajde v nevarnosti. »Bowser je eden najzabavnejših likov v filmu, ker ima toliko plasti,« pravi režiser Michael Jelenic. »Ko ga srečaš, je poosebljeno zlo in je nekoliko strašljiv. Ko pa se poglobite v film, odkrijete, da obstaja njegova druga plat – ranljiva in neumna.«  Liku je glas posodil Jack Black, ki je bil navdušen nad vlogo legendarnega glavnega sovražnika Maria»Bowser je eden najbolj ikoničnih zlikovcev v vsej zgodovini videoiger!« pravi Black. »Kdo ne bi izkoristil priložnosti, da ga pripelje na filmsko platno? Je grozljiv, mogočen in poln negotovosti - odličen lik za raziskovanje. Vračam se na začetek videoiger Nintendo. Všeč mi je bil Donkey Kong, ko sem odraščal v osemdesetih. Šele ko sem imel svoje otroke, sem videl Bowserja!«

 

TOAD – svoj glas mu posodi KEEGAN-MICHAEL KEY, v slovenski različici UROŠ BUH

Toad je prikupen in vesel državljan gobjega kraljestva, ki si obupno želi oditi na svojo prvo pravo pustolovščino. Je prvi lik, ki ga Mario sreča v novem svetu, in mu takoj ponudi pomoč, da reši Luigija pred BowserjemKljub svojemu lahkotnemu obnašanju je tudi zelo zagrizen in se ne boji iti v boj, da bi branil ljudi, ki jih ima rad. Glas mu je posodil Keegan-Michael Key. »Nekaj res zabavnega je v tem, da se potopiš v ta osupljivi svet in v ljubek in optimističen lik Toada ter se vržeš v njegov nadvse energičen lik, kjer se vsak izgovorjeni stavek zdi kot najpomembnejša stvar doslej,« pravi Key. »Želel sem najti edinstven način, da ujamem njegovo navdušenje in vse navdušenje nad tem, kdo je, od kod prihaja in kako se loteva neomejenih možnosti, ki so pred njim.«

 

DONKEY KONG – svoj glas mu posodi SETH ROGAN, v slovenski različici ŠTEFAN KUŠAR

Donkey Kong je sin in dedič Cranky Konga, kralja džungelskega kraljestva in Kongove vojske. Donkey Kong je izjemno močan bojevnik, pa tudi malce otročji. Ne želi ravno pomagati Mariu, ko ta išče njegovo pomoč pri varovanju gobjega kraljestva. Liku je glas posodil Seth Rogen, ki je bil vedno oboževalec te igre»Spomnim se, da sem imel originalno igro Super Mario Bros., in živo se spominjam, ko je moj oče domov prinesel prvi Nintendo Entertainment System. To je bil ključni del mojega otroštva. Vloga Donkeyja Konga v filmu je bila smešna in posredno sem izživel veliko svojih otroških sanj.«

 

SPIKE – svoj glas mu posodi SEBASTIAN MANISCALCO, v slovenski različici ŽIGA BUNIČ

Spike je Mariov in Luigijev nekdanji šef, ki z veseljem ustrahuje brata in se norčuje iz njunega novega podjetja. Liku je glas posodil komik Sebastian Maniscalco»Odraščal sem v sedemdesetih in osemdesetih letih, tako da je bil Super Mario del mojega otroštva. Nikoli si ne bi predstavljal, da bom glas Spika v animiranem filmu o enem najbolj ikoničnih likov iz videoiger vseh časov. Bilo mi je vseeno, kakšno vlogo imam, samo želel sem biti del filma in Spike se je zame izkazal za zelo zabavno vlogo. Spike je vsekakor dominanten lik.«

 

CRANKY KONG – svoj glas mu posodi FRED ARMISEN, v slovenski različici MARJAN BUNIČ

Cranky Kong je kralj džungelskega kraljestva in oče Donkeyja Konga. Ko Peach in Mario iščeta pomoč pri Crankyju Kongu, da jima pomaga zaščititi gobje kraljestvo, se morata najprej dokazati kralju, ki je znan po svoji odkritosti in zavračanju sklepanja zavezništev. Glas mu je posodil Fred Armisen, ki pravi: »Vloga se mi je zdela zabavna, ker še nikoli nisem igral nikogar, ki bi bil tako čemeren in glasen.« Armisen se je moral zelo potruditi, da je ustrezal glasu Crankyja Konga»Skušal sem narediti svoj glas starejši in osornejši. Režiserja sta želela, da to še bolj poglobim. Pomislil sem, da bi Mel Brooks igral vlogo. Res jim je bilo mar za ton in ves čas smo se trudili, da bi bil ostrejši.«

 

KAMEK – svoj glas mu posodi KEVIN MICHAEL RICHARDSON, v slovenski različici BORIS KERČ

Kamek je Bowserjev najzvestejši privrženec. Koopa z nadnaravnimi sposobnostmi deluje kot Bowserjev svetovalec in obveščevalec. Na žalost se mora spopadati tudi z Bowserjevo jezo, ko stvari ne gredo po načrtih. Liku je glas posodil Kevin Michael Richardson, ki je svoj glas posodil tudi v risanki Minioni: Grujev vzpon»Imam lepe spomine na igranje igre Super Mario z mojo nečakinjo v osemdesetih letih,« pravi Richardson. »Kameka se ne spominjam tako kot Bowserja, a igro sem rad igral. Čeprav je nisem nikoli dokončal, jo je bilo zelo zabavno igrati.«

 

IGRALSKA ZASEDBA: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Keegan-Michael Key, Seth Rogen, Fred Armisen, Kevin Michael Richardson, Sebastian Maniscalco

SLOVENSKI IGRALCI: Mirko Medved, Miha Rodman, Nina Grilc, Rok Kunaver, Uroš Buh, Štefan Kušar, Marjan Bunič, Uroš Smolej, Boris Kerč, Leni Buh, Žiga Bunič, Gaber Kristjan Trseglav, Klemen Hrastnik, Mateja Feltrin Novljan, Marko Kvar, Boris Car, Alenka Tetičković, Dajnomir Gorjanec, Manca Kepic, Eva Godina, Tia Pavletič, Eva Jurko, Igor Petan, Gal Butenko Černe, Ana Trnavčević

REŽIJA: Aaron Horvath, Michael Jelenic

SCENARIJ: Matthew Fogel

PRODUCENTA: Chris Meledandri, Shigeru Miyamoto

ŽANR: animirana akcijska komedija