Stavros verjame v Boga

Dragoljub Milo Vasić ali bolje rečeno Jasmin Stavros,  je znano ime hrvaške narodno zabavne glasbe. Na bivši jugoslovanski sceni in današnji hrvaški sceni nastopa že več kot 30 let. Je šolan glasbenik, saj je v osnovni šoli igral klavir, v srednji šoli pa kontrabas. Takrat se je naučil tudi tehniko petja, kar mu je pomagalo skozi kariero izbrusiti že tako izvrstni glas. V zgodnji fazi glasbene kariere je sodeloval  kot studijski bobnar. Beleži tudi sodelovaje z drugimi glasbeniki kot so Arsen Dedić, Duško Lokin, Ivica Šerfezi, Mišo Kovač...itd.  V kareri se je preizkusil tudi v jazzu. Njegovi hiti kot so Dao bi sto Amerika, Ženo, Umoran sam bodo ostale za vedno obvezni repertoar radijskih postaj in dobrih poletnih žurk. 1. novembra je praznoval 62 rojstni dan. Glasbenika smo med prazniki zmotili ravno ob objavi nove pesmi, ki sovprada ravno z obdobjem Martinovega.

Ravnokar ste objavili novo pesem in video s naslovom Sretan Božić ljubavi. Lahko za začetek poveste nekaj več o tem?

Spot smo snemali v Zagrebu in sicer v Studio Novalis. Imeli smo več lokacij kot so Zrinejvac, Gornji Grad in Trg Bana Jelačića. Kar zadeva samega videa pa smo ga sproducirali v prostorih Lupa Records. Režiser spota je Dario Radusin, producent pa  Ljubo Šeperić.

Ali je ta pesem napoved novega albuma?

Januarja objavil novo pesem, ki se imenuje Majko. Gre za zelo zanimivo pesem, ki jo posvečam moji mami in vsem mama. Vsak ima svojo mamo.Posnel bom namreč nekaj pesmi, predvsem nekaj za mojo dušo. Denimo majko, jer ena zelo zanimiva pesem. Ne gre za veliki hit, bo pa večna kot je denimo Dao bi sto Amerika, zato ker je v njej preveč emocije, govori o očetu in mami. Žal je moja mama sedaj pred smrtjo. Ima 90 let in zato sem začutil sedaj, da je pravi čas, da naredim to pesem. Po vseh teh pesmi, ki sem jih naredil, lahko sebi dovolim, da naredim tudi takšno pesem, pa tudi besedilo je odlično. Tako da je zanimiva za vsakogar, vsak se bo lahko našel v tej pesmi. Pripravljam cel album, zelo sem zadovoljen. Zamenjal sem založnika. Ne gre za hrvaško založbo, ampak slovensko in sicer Menart. Zelo sem zadovoljen z njimi, kajti zelo dobro me spremljajo. Bo zelo dober album, ki se bo razlikoval od predhodnih. Publika bo zelo presenečena v pozitivnem smislu. To bo nek novi Stavros, bolj svež. Planiram da bi album izšel septembra ali oktobra naslednje leto. Do takrat moram narediti še 3,4 single. Eno nameravam posneti aprila

Predhodno ste novembra izdali pesem Vino nek se toči. Zakaj ste se odločili ravno za to pesem?

Pesem je trenutno ena mojih najljubših.  Bil je čas za vino in martinovanje. Odločil sem za to pesem, ker že dolgo nisem naredil neke pesmi o vinu in čakal sem samo pravi čas, da jo izdam. Pesem sem naredil že pred tremi leti in pol. Opisuje dobro razpoloženje.  Malo je drugačna kot sicer. Ima tak mediteranski štih, grško mediteranski stil. Da se jo ne uporabiti zgolj za vinske fešte ampak, tudi na splošno in mislim, da smo naredili dobro delo.

Kako je publika sprejela to pesem? Kako je prišlo do snemanja spota?

Delali smo ga v Jastrebarskem, naredila ga je podjetje Heraklo. Snemanje je trajalo 2, 3 dni. Najeli smo celo igralce. Spot smo snemali letos poleti. Snemali smo ga na vinskem področju, na vinogradih in mislim, da nam je uspela dobra pesem.

Kakšne izkušnje imate z vinom in kaj vam vino pomeni?

Vino sem pil celo življenje. V Dalmaciji je vino sinonim za veselje. Veliko let sem pil vino, toda dotaknil se ga nisem že 24 let.  Spomnim se, da sem nek vikend končal piti, ker mi enostavno ni več sedlo. Ne sede mi več ne vino, ne nikakršen alkohol. Vino je sicer prehrambeni artikel in je samo po sebi zdravo, a moraš imeti seveda  mero. Jaz osebno kakor vsi Dalmatinci nimamo preveč občutka, ko pijemo. Ne znamo se zaustaviti pri dveh kozarcih. Spijemo en liter ali pa ničesar. Velikokrat sem ga zaužil z ribo. Zdaj spijem le še kakšen sok.

Lahko se moški upre vinu, ko je govora o ljubezni ali nesojeni ljubezni?

Če je ljubezen dovolj velika, ne potrebuješ vina. Vino pa ustvarja vzdušje, ki krepi občutke ugodja in razpoloženja.

Ali se je publika znotraj vaše kariere spremenila, strukura publike je drugačna?

Ja predvsem je mlajša, zaradi pesmi, ki so bolj plesne kot je Opala. Ne bom pa pozabil na mojo starejšo publiko. Posnel bom namreč nekaj pesmi, predvsem nekaj za mojo dušo.

Imate raje velike ali male dvorane?

Nimam neke izbire. Recimo veliko veselja sem imel, ko sem pel v Stožicah, ko je bil Dan žena. Bilo je sijajno. Sicer pa imam rad ko je veliko ljudi, veliko raje pa nastopam pred manjšim številom, tako da lahko ljudi vidim, njihove oči izraz. Pri velikih dvoranah se moraš tudi bolj angažirati, veliko več gibati in uporabiti res ves prostor, ki ti je na voljo

Kako poteka priprava na koncert?

Moram povedati, da moji glasbeniki skoraj do začetka ne vedo kakšen razpored jih čaka. Lahko zgolj vprašajo kakšna je prva pesem. Imamo neke specialne signale s katerimi se sporazumevamo in tako bo tudi nocoj. Deset minut pred koncertom pa obvezno izpeljem par molitev.

Kako se borite s stresom, ki je v glasbenem svetu še kako prisotno?

Kot sem že povedal živim zdravo življenje. Ukvarjam se s športom. Igram tenis, pozimi grem smučat. Živim v vasi, izogibam se javnih krajev, zlasti, ko čez teden pojem in grem na tribuno, ker menim, da moram dati vse od sebe. Takrat pozabim na vse težave in na vse tisto kar me bega. Zapojem ljudem. Verjamem, da gredo ljudje iz koncerta bolj zadovoljni. Moje delo je, da pojem ljudem in da se na mojih koncertih veselijo. So ljudje, ki na mojih koncertih pijejo in obratno, toda želim si, da obe skupini uživata in da jim je lepo. Stres rešujem s športom in molitvijo brez katere ne morem živeti. V cerkev grem nekajkrat v tednu, v nedeljo pa vsekakor.

Verjamete torej v Boga.

Zelo. Bog mi daje moč, da zdržim vse te pritiske v glasbenem svetu in poslu.  Molim vsak dan, tudi večkrat na dan. Ko imam kakšen problem ali situacijo, vedno rečem Bogu, da mu predajam problem in ga prosim, da ga reši, saj so situacije, ki so večje od mene.

 

 

 

avtor: Tomo Ravbar