Po Ljubljani še Švedska turneja

Priljubljeni vsestranski umetnik Rade Šerbedžija je že četrto leto zapored napolnil Cankarjev dom in postregel z resnično nepozabnim koncertom. Po kultnem nastopu v hramu slovenske kulture sledi danes razprodan koncert v Podgorici, nato pa se Šerbedžija podaja na turnejo po Švedski, ki bo trajala dva tedna.

Koncert je Šerbedžija začel s pesmijo Meni se dušo od tebe ne rastaje, skozi večer pa nanizal tako svoje skladbe kot pesmi izpod peresa drugih avtorjev in ponarodelih pesmi, med njimi: Panonske trešnje, Imam pjesmu za tebe, Barbara, Kose boje maka, Protuletje se otpira, Slovenska, Aida, Moj otac, Djevojka iz moga kraja, Do poslednjog daha, Čekaj me in Tvoje nježne godine ter kultno Ne daj se Ines, ki jo je kot vedno prihranil za konec koncerta. Na odru se mu je tokrat pridružil legendarni pevec Plavega orkestra Saša Lošič- Loša, ki je odpel štiri pesmi, z Radetom pa navdušil v duetu Bolje biti pijan nego star. Saša Lošić je zaupal, da se z Radetom poznata že trideset let in dodal: “ Z Radetom je tako, kot da bi te neprodušno zaprli v sod in spustili po Niagarskih slapovih, stati z njim na odru je namreč vedno drugačen, nikoli ne moreš pričakovati, kaj se bo zgodilo.” Kot gost presenečenja je z Radetom zapel Vlado Kreslin, s katerim sta oder delila že večkrat. Najbolj sta navdušila v duetu Namesto koga roža cveti.

Šerbedžija je ena največjih igralskih osebnosti v prostoru nekdanje Jugoslavije. Njegovo življenje so filmi in teater, njegova strast pa koncertni odri. Rade Šerbedžija je posnel tudi šest odmevnih glasbenih albumov, ki jim je pred kratkim dodal še dva nova live albuma iz koncerta v Lisinskem, kjer je bil njegov gost dolgoletni prijatelj Arsen Dedić, z dvojno zgoščenko, kjer je 26 pesmi, pa je izšel tudi live DVD s kar štiridesetimi posnetki. Velik umetnik pa se je Arsenu poklonil tudi na koncertu Cankarjevega doma. V Sloveniji ga od nekdaj občudujejo vse generacije, saj je pesmim Barbara, Ne daj se Ines in številnim drugim s svojim neustavljivim šarmom vtisnil enkraten pečat, že tradicionalno pa ga je na odru tudi tokrat spremljala skupina Zapadni kolodvor, sestavljena iz vrhunskih glasbenikov, ki se jim je tokrat pridružil tudi Radetov sin Danilo Šerbedžija.  Rade je predstavil pesmi z albuma Vrijeme je draga, vrijeme je ter nekaj njegovih največjih hitov ter zanimivo interpretacijo drugih znanih pesmi, ki so že zimzelene. Prav tako je Rade postregel s šansoni in starogradskimi pesmimi in se skozi glasbo in pripoved spomnil svojih dolgoletnih prijateljev, velikih umetnikov, ki jih žal ni več med nami, dotaknil pa se je tudi imigrantske problematike in poudaril, da smo vsi isti, saj so med imigranti tudi zdravniki, učitelji, glasbeniki, delavci.

Šerbedžijo danes čaka razprodan koncert ob dnevu žena v Podgorici, nato pa se umetnik podaja na koncertno turnejo na Švedsko, ki bo trajala dva tedna, začne pa se 1. aprila.

Live videospot: Rade Šerbedžija in Saša Lošič- Loša: Bolje biti pijan nego star

 

Foto: Jože Bojec