Šerbedžija razkriva, kdo bo v nedeljo stal z njim na odru Cankarjevega

Rade Šerbedžija, nedvomno ena največjih igralskih osebnosti v prostoru nekdanje Jugoslavije. Njegovo življenje so filmi in teater, njegova strast pa koncertni odri. Zaradi pestrega urnika snemanja je Radeta Šerbedžijo težko ujeti na koncertnem odru, zato so njegovi koncerti še toliko večja poslastica. Pa ne samo zaradi svoje redkosti, temveč tudi zaradi unikatnega sloga velikega umetnika, s katerim se na koncertu zlije s svojo zvesto publiko. Po treh tradicionalnih božičnih koncertih v Cankarjevem domu, se Šerbedžija tokrat vrača na elitne ljubljanske odrske deske s posebnim koncertom ob dnevu žena, kjer bo poleg svojega opusa glasbenih del predstavil tudi vložke proze in poezije, manjkalo pa ne bo njegovih posebnih življenjskih zgodb in dogodivščin, ki jih lahko v enem življenju doživi le redka peščica velikih ljudi, kot je vsestranski  umetnik Rade Šerbedžija. Koncert bo 6. marca ob 20h v Galussovi dvorani Cankarjevega doma.

Kot igralec po srcu priznava, da ga ves čas spremlja tudi glasba, ki jo ima predvsem za dušo. V sedemdesetih in osemdesetih je precej sodeloval z Arsenom Dedićem, zadnjih pet let pa je izdal dva uspešna albuma z izvrstnim kitaristom Miroslavom Tadićem. Je velik prijatelj Vlada Kreslina, saj sta na nastopih redno gosta eden drugemu, Vlado pa mu je nedavno tudi "ukradel" zasedbo Zapadni kolodvor in posnel z njo ploščo za hrvaški trg. Leta 1997 pa se mu je poleg velike evropske kariere odprl še Hollywood, ko je nastopil v uspešnici Svetnik poleg Vala Kilmerja Elizabeth Shue, v režiji Phillipa Noyca. Kasneje je nastopil ob boku igralcev kot so Tom Cruise, Nicole Kidman, Clint Eastwood, Charlize Theron, Michael Caine, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, Christian Bale in drugih. Sodeloval je z legendarnimi režiserji, od Kubricka, Nolana, Wooja in drugih, prav tako pa ni odveč omeniti, da se je pojavil v takih uspešnicah kot so Misija: Nemogoče 2, Harry Potter, Stigmata, Pljuni in jo stisni, Batman: na začetku in Oči široko zaprte. Zase pravi, da ni jugonostalgik, ker ima to takoj politične konotacije, sicer pa mu glasba, odkar ni več na odrskih deskah, nadomešča gledališče.

Posneli ste 6 albumov, ki ste jim pravkar dodali dva nova.

Nova izdaja sestavlja dvojni CD, kjer je 26 pesmi in DVD s 40 pjesmimi. Na prvi zgoščenki so pesmi, ki sem jih izvedel s skupino Zapadni kolodvor, v družbi številnih glasbenih gostov, na drugi zgoščenki pa se nahajajo pesmi, ki jih je zapel Arsen Dedić z Zapadnim kolodvorjem in dva najina dueta ter poezija, ki jo je recitiral Arsen. Na DVD-ju se nahaja posnetek celotnega koncerta, pod režijo katerega se Marko Zeljković. V tej bogato opremljeni izdaji se nahajatudi knjižica, v katero sem  napisal svoje občutke o koncertu, saj se mi je to zdelo izjemno pomembno. Pod fotografije sta se podpisala Vladan Elaković in Marko Šolić, za dizajn pa je poskrbela Fabrika iz Sarajeva.

Koncert v Cankarjevem domu je za vas vedno nekaj posebnega!

Zagotovo, Slovenija je moj drugi dom, koncert v Cankarjevem domu, ki ga naredim enkrat letno pa je zame še posebno pomemben in domač, saj se na deskah kulturnega hrama počutim kot v gledališču, prav zaradi tega se koncert v CD popolnoma razlikuje od mojih ostalih koncertov. Ta večer je poseben tudi zato, ker se mi na odru vedno pridružijo ljudje, ki so mi blizu in so moji dolgoletni prijatelji. Gre za večer glasbe, poezije, proze in številnih emocij. Izjemno se že veselim nedelje, 6.marca, ko bomo ponovno skupaj.

Kdo vas bo letos spremljal na odru Cankarjevega doma?

Moj zvesti band, ki je z mano zadnja leta, to so vrhunski glasbeniki Zapadni kolodvor
Marjan Krajna, harmonika; Mario Igrec, kitara; Antun Stašić,violina; Pere Ištvančić,brač, bas; Ranko Purić, bugarija; Jura Vrandečić, kontrabas;  ter še nekaj drugih gostujočih glasbenikov, na odru se nam bo pridružil tudi gost: Jure Ivanušič, vokal, klavir. Od gostov se bo naodru pojavilo kar nekaj mojih dobrih prijateljev, med drugim boste lahko videli tudi Sašo Lošiča- Lošo iz Plavega orkestra, ki je bil moj gost tudi na koncertu v Lisinskem.